Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Zgodnja obravnava avtističnih otrok je ključnega pomena

30. mar. 2016 | 18:01
Dark Theme

Med psihologinjami, ki je svoje delo z avtističnimi otroki oplemenitila še z dobrim poznavanjem metode ESDM (Early Start Denver Model), je tudi Maria Antonella Celea, ki je zaposlena v Slovenski zdravstveni službi pri Sv. Jakobu. Z avtističnimi otroki se intenzivno ukvarja že nekaj let, po metodi, ki jo je iz ZDA v Italijo prinesla psihologinja in mednarodna strokovnjakinja na področju avtizma Costanza Colombi, pa sistemsko dela že nekaj mesecev. In terapija je tudi v njeni strokovni praksi že obrodila prve rezultate ...
Kaj vam pomeni diploma, s katero boste lahko prakticirali »Denversko« metodo zgodnje obravnave otrok z avtizmom?
Zelo veliko mi pomeni, saj sem v njo vložila ogromno truda. Izobraževanje s Costanzo Colombi se je začelo leta 2012, celoten izobraževalni proces pa je bil naporen, saj je sistem dela po tej metodi drugačen od tistega, na katerega sem bila vajena.
V čem se razlikuje pristop?
Po metodi ESDM terapija obsega dvajset ur obravnave na teden, seveda v povezavi s starši, ker bi bilo v ambulanti skoraj nemogoče opraviti toliko ur. Mi staršem povemo, kaj morajo z otrokom početi doma, šolnikom pa, kako ravnati s takim otrokom.
Koliko otrok z motnjami avtističnega spektra obravnavate v vaši službi?
Jaz osebno za Slovensko službo obravnavam pet otrok, s katerimi se srečujem trikrat na teden, obiščem jih tudi na domu, v vrtcu ali šoli. Zadolžena sem tudi za »izobraževalni trening« za starše, ki je izrednega pomena, saj so oni del otrokovega vsakdana in mu lahko pomagajo premagati ovire.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava