Torek, 09 april 2024
Iskanje

Mittelab - od odprtih kod do Arduina

2. apr. 2016 | 18:17
Dark Theme

Če ste med tistimi, ki jih zanimajo tehnologija, informatika ali elektronika, potem morate obiskat novoustanovljeno društvo Mittelab. To je tako imenovani hackerspace oziroma delovni prostor, kjer se zbirajo osebe s skupnimi interesi, zlasti znanstvenimi oz. računalniškimi, se družijo, izpopolnjujejo in sodelujejo. Svoj sedež ima društvo v manjših prostorih v Ulici Manzoni 11, kjer so pred nekaj dnevi priredili ustanovni občni zbor in kjer se redno srečuje 28 članov. »Mladih in manj mladih, Slovencev in Italijanov, skratka društvo je odprto vsem navdušencem nad tehnologijo nasploh,« nam je povedal novoimenovani predsednik Mittelaba Aljaž Srebrnič. »Vsak lahko dela na svojem projektu oziroma sodeluje pri projektu nekoga drugega, seveda, če je dovolj zanimiv in potrebuje za realizacijo širšo ekipo.«
Člane Mittelaba smo spoznali na 27-urnem Hackhathonu (tekmovanju ljudi z idejami) v starem pristanišču. »Razdeljeni smo bili v dve skupini. Prva je v času, ki smo ga imeli na razpolago, realizirala projekt za elektronski kompas; slednji ne bi kazal samo severa, pač pa s pomočjo informacij, ki jih ponujajo meteorološke postaje po mestu, bi evidentiral mestne predele, kjer so najvišje koncentracije izpustnih plinov, kjer je temperatura višja ali kjer je veter močnejši. Kompas bi nastavili na kolo in se brezskrbno odpeljali v mesto.« Projekt žal ni prodrl, nam je povedal Srebrnič. Ko bi bil izbran, je znanstvena ekipa že sanjala, kako bi ga še dodatno razvila: zamislili so si, da bi bil čas, ki ga je kolesar prekolesaril, potem vrnjen kot brezplačno parkirišče za avtomobil oz. popust pri vstopu v muzej ali pri nakupovanju v trgovinah. Druga skupina pa je uresničevala neke vrste »geocaching« projekt - to je moderno obliko iskanja zakladov z uporabo GPS sprejemnikov, ki je razširjena po vsem svetu. Vsak udeleženec bi pri mestnih spomenikih in znamenitostih moral odgovarjati na vprašanja, kot se dogaja z Alternate Reality Game, se pravi z igro, ki povezuje splet z realnim svetom, je pojasnil Srebrnič.
Tehnološki navdušenci Mittelaba so se sinoči zbrali na Borznem trgu, kjer je potekal svetovni dogodek poimenovan Arduino Day.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava