Nedelja, 07 april 2024
Iskanje

Na Zoisu jezni na Pokrajino

2. apr. 2016 | 20:46
Dark Theme

Napovedi tržaške pokrajinske odbornice Marielle De Francesco o bližnjem nadaljevanju obnavljanja poslopja na Canestrinijevi ploščadi v parku bivše umobolnice pri Sv. Ivanu in o »veleselitvi« slovenskih višjih srednjih šol s tehnično usmeritvijo vanj, so na Tehniškem zavodu Žige Zoisa povzročile jezo. Zakaj, sta nam pojasnila ravnateljica Loredana Guštin in podravnatelj Willj Mikac, ki pravita, da sta vodstvi obeh šol že leta 2012, ko je bil prvič podan predlog o vselitvi obeh zavodov v prenovljeno poslopje, opozorili, da bo prišlo do prostorske stiske, ki se bo po uvedbi novega poklicnega tečaja grafike in dizajna na zavodu Stefan še zaostrila, so prepričani na zavodu Zois.
Poleg tega so obnovitvena dela po izvedbi prvega sklopa leta 2012 zastala in je tako stavba še naprej v slabem stanju, nekatera takrat izvedena dela pa že kažejo znake propadanja, kot npr. kletni prostori, kjer ni bilo poskrbljeno za izolacijo in niti za ureditev prezračevalne komore, tako da so zdaj mokri in vlažni. Za nameček je stavba že bila žrtev nekaterih vlomov, tako da zdaj osebje tja zahaja po material samo v paru, ker si ne upajo več iti sami, pravita Loredana Guštin in Willj Mikac. V teh letih pa so po njunih besedah obnovili stavbe liceja Galilei ter pomorskega zavoda Nautico in tehničnega zavoda Carli, zavod Volta pa je dobil nove laboratorije.
Ob vsem tem se na zavodu Zois že od začetka bivanja v Ul. Weiss soočajo s prostorsko stisko, ki jo dodatno zaostruje nezmožnost koriščenja pritličnih prostorov, kjer deluje društvo Gruppo Immagine z galerijo Mini Mu, ki pa, opozarjajo na šoli, nima skoraj nobene dejavnosti. Dopisov pokrajinski upravi je bilo kar nekaj, nekaj je bilo tudi obiskov, a v glavnem brez uspeha. O zadevi je šola obvestila tudi prefekturo, računsko sodišče in tožilstvo: za odločitev le-tega Guštinova in Mikac ne vesta, računsko sodišče pa je zadevo arhiviralo.
Kar pa moti, je zelo vzvišen, oddaljen in tudi aroganten odnos, na katerega so naleteli, pravita ravnateljica in podravnatelj, saj kar dve leti in pol dejansko na šoli niso prejeli odgovora na dopise. Iz vsega tega Guštinova in Mikac sklepata, da za rešitev vprašanja ni politične volje.
Na prostorsko stisko in težave zavoda Zois pa v sporočilu, ki so ga podpisali njihovi predstavniki Erik Purič, Ilenja Sedmach in Niko Trento, opozarjajo tudi dijaki sami. Po njihovih besedah letos že tretja generacija dijakov zaključuje celotno svojo šolsko kariero v Ul. Weiss in vse kaže, da še marsikatera generacija ne bo vstopila v prenovljene prostore na starem sedežu. Žiga Zois je tehnični zavod, kar pomeni, da bi morali imeti veliko praktičnega pouka v laboratorijih, kar pa je zaradi pomanjkanja primernih prostorov velikokrat nemogoče: nimajo namreč laboratorijev, knjižnice, primerne računalniške sobe, arhiva, večina učilnic pa je premajhna. »Dijaki se torej sprašujemo, koliko časa bomo še v prostorski stiski in kdo je za to kriv. Zelo nas skrbi predvsem dejstvo, da se za to našo težavo nihče ne zanima in zavzema,« so zapisali še dijaki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava