Sobota, 13 april 2024
Iskanje

V Miljah odprli novo občinsko knjižnico

4. apr. 2016 | 15:58
Dark Theme

Sodobna, velika, svetla in odeta v zeleno naravno okolico. Taka je nova miljska občinska knjižnica Edoardo Guglia, ki so jo včeraj slovesno odprli v Ulici Roma. Staro poslopje nekdanje gasilske menze so pred sedmimi leti zrušili in na njegovem mestu zgradili lično trajnostno (na streho so postavili fotovoltaične celice, poskrbeli za termično izolacijo in uporabo led svetilk) poslopje, kjer od včerajšnjega dne domuje knjižnica. Njena izgradnja in ureditev sta zahtevali precejšen finančni zalogaj, skoraj milijon evrov, ki so jih ob sami domači občinski upravi prispevali še Dežela FJK, fundacija CRTrieste in trgovski center Montedoro, ki je daroval moderno zunanjo opremo (mizice in stole). Občinska knjižnica je bila doslej utesnjena v uradnih prostorih na Trgu Republike, sedaj pa bo lahko zadihala s polnimi pljuči, tudi po zaslugi na novo urejenega vrta Giardini Europa okrog nje.
V knjižnici bodo dobrodošli čisto vsi, mladi in starejši občani, urejen pa je seveda tudi dostop za osebe na vozičku. Že na prvi pogled deluje knjižnica pozitivno - prostori so svetli in urejeni, na knjižnih policah so namestili 20 tisoč knjig in še veliko filmov oz. glasbe za izposojo; poskrbljeno je tudi za postojanko za samostojno izposojo knjig oz. za bookcrossing, se pravi za izmenjavo prebranih knjig.
Pritlični prostori so v glavnem posvečeni mladini s knjižnim gradivom za otroke in igralnim kotičkom za najmlajše, kjer lahko na velikih blazinah listajo kartonke in prisluhnejo pripovedovanju pravljic. 13. aprila bodo ravno to dvorano – oddelek za mladino – poimenovali po zaslužnem Miljčanu Kiljanu Ferlugi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava