Petek, 29 marec 2024
Iskanje

Novinarski festival Link od 22. do 25. aprila

5. apr. 2016 | 18:15
Dark Theme

Na Borznem trgu bo od petka, 22., do ponedeljka, 25. aprila, zaživel pravi festival novinarstva, pobuda Link – Premio Luchetta incontra, ki jo bodo s srečanji in debatami oblikovali protagonisti sveta medijev. »Trst se bo spremenil v mesto dobrega novinarstva, saj se bodo na priložnostnem odru predstavili sami “kalibri”, ki jim navadno sledimo v aktualnih oddajah na televiziji,« je ne včerajšnji predstavitvi dogodka povedal novinar Giovanni Marzini. Link je spremna pobuda mednarodne novinarske nagrade Marco Luchetta, ki jo prireja skupina Prandicom s podporo domačega podjetja Fincantieri in prispevkom Dežele FJK, Občine Trst, Trgovinske zbornice ter v sodelovanju z Novinarsko zbornico, novinarskim sindikatom FNSI in državno mrežo RAI.
V večjem šotoru - Fincantieri Newsroom, kot so ga poimenovali organizatorji, ki bo lahko gostil do 230 obiskovalcev, bo štiridnevno brezplačno dogajanje skandiralo kar 35 dogodkov, ki jih bo oblikovalo 65 uglednih gostov. Tema srečanj oziroma debat bo kaj drugega kot aktualno svetovno dogajanje – se pravi Islamska država, umor Giulia Regenija, begunska kriza ali dogajanje v Libiji, če zabeležimo le najpomembnejše.
Festival bo 22. aprila uvedel novinar Giovanni Floris, ki se bo v pogovoru s predsednikom FNSI Beppejem Giuliettijem in urednikom La Nuova Sardegna Andreo Filippijem poglobil v to, kar obravnavajo aktualne oddaje. Omembe vredno je tudi srečanje med geopolitičnimi izvedenci, novinarji Attiliom Giordanom, Gigijem Rivo in Barbaro Gruden, ki bodo spregovorili o muslimansko-islamskem vprašanju oz. begu pred terorjem. Sobotni dan, 23. aprila, bo uvedla debata o primeru umora Giulia Regenija s tržaškim rektorjem Mauriziom Fermeglio ter novinarjema Mario Gianniti in Carlom Muscatellom. Opozoriti velja na srečanje z novinarjem Pierluigijem Battisto, ki bo predstavil svojo knjigo Mio padre era fascista, za njim pa bo urednik Messaggera Veneta Tommaso Cerno spregovoril o svojem delu A noi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava