Petek, 19 april 2024
Iskanje

Junija se bomo peljali po železniškem nadvozu

6. apr. 2016 | 17:15
Dark Theme

Od nabrežinskega železniškega prehoda se bomo dokončno poslovili junija: do takrat bo namreč končno nared nadvoz, ki so ga začeli graditi decembra 2014. »Pred slovesom (z oktobrom bodo dokončno ukinili pokrajinske uprave, op.nov.) smo se želeli primerno oddolžili prebivalcem zahodnega Krasa in uresničili težko pričakovani nabrežinski nadvoz, katerega idejni načrt sega že v čase pred prvo svetovno vojno, kot smo izvedeli,« je ponosno povedal pokrajinski odbornik za infrastrukturo in prevoze Vittorio Zollia, ki je s predsednico pokrajinske uprave Mario Tereso Bassa Poropat dopoldne sprejel novinarje na novem nadvozu nad železnico.
Pokrajinska inženirja Paolo Stolfo in vodja del Giulio Ossich sta novinarjem pojasnila stanje na gradbišču: prihodnji teden bodo poskrbeli za presojo statične stabilnosti premostitvenega objekta, nato pa bo treba urediti vozišče – asfaltirali ga bodo in uredili pločnika oz. kolesarsko stezo ob njem ter postavili potrebne obcestne ograje (betonske nad železnico oz. lesene z dodatkom korten jekla drugod). Staro cesto bodo ohranili in postala bo brezizhodna, saj bo vodila le do hiš oz. do plastične steze ali teniških igrišč. Na cesti, ki pelje iz Šempolaja proti Nabrežini, bodo pred nadvozom na desni strani vozišča uredili prostor za parkiranje avtomobilov, po nadvozu pa bodo poskrbeli za ureditev pločnika vse do križišča. Seveda pa bodo novo cesto opremili z inovativno osvetljavo z led-tehnologijo.
Od začetka del je na gradbišču 10-15 delavcev podjetja Krea costruzioni iz Perugie, ki bo v 18 mesecih dejansko uresničilo 500 metrov nove ceste. Oktobra lani so zaključili orjaška oporna zidova prekrita s kraškim kamnom (kot je zahtevalo spomeniško varstvo), nato so montirali še vzdolžne nosilce za most nad traso železnice (27 metrov) oz. nad obstoječo cesto (14 metrov) in konstrukcijo seveda zaključili z betonažo plošče.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava