Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Vzhodni Kras: Takoj nosilce za zastave!

6. apr. 2016 | 19:16
Dark Theme

Župan in pristojni odborniki Občine Trst naj se brez odlašanja zavzamejo za sprejem vseh potrebnih ukrepov, da bodo vsa javna poslopja Občine Trst, začenši s šolskimi poslopji, opremljena z zadostnim številom nosilcev, da bi lahko na njih visele vse zastave, tako kot določa šesti člen deželnega zakona št. 27 iz leta 2001, vključno z zastavo, v kateri se prepoznava slovenska narodna skupnost. Tako piše v nujni resoluciji, ki jo je rajonski svet za Vzhodni Kras sprejel na seji, ki je bila 5. aprila. Pri tem velja poudariti, da je bila resolucija izglasovana soglasno, se pravi, da jo je podprlo vseh deset rajonskih svetnikov, torej, ob pripadnikih Demokratske stranke, Slovenske skupnosti in mešane skupine, tudi trije svetniki desnosredinske opozicije (Liste Dipiazza, Severne lige in Forza Italia).
V resoluciji vzhodnokraški rajonski svetniki opozarjajo, da že omenjeni šesti člen deželnega zakona št. 27/2001 z ozirom na tretji člen posebnega statuta Dežele Furlanije Julijske krajine določa, da se na javnih poslopjih v občinah, ki se nahajajo na naselitvenem območju narodnih skupnosti, poleg italijanske, evropske in deželne zastave izpostavi tudi zastava odgovarjajoče skupnosti. Poleg tega ugotavljajo, da na javnih poslopjih in še posebej na šolah na območju Občine Trst v glavnem ni postavljeno zadostno število nosilcev, da bi lahko na njih visele vse predvidene zastave, vključno slovenska zastava, v kateri se prepoznava slovenska narodna skupnost v Italiji.
Svetniki opozarjajo tudi na nedavni »desant« neznancev, ki so čez vikend sami izobesili slovensko zastavo na pročelja nekaterih šol na vzhodnem Krasu: za preprečitev novih tovrstnih posegov je po njihovem mnenju treba odgovornim osebam zainteresiranih ustanov omogočiti, da lahko brez nadaljnjega odlašanja začnejo izvajati veljavno zakonodajo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava