Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Dijaki šol Cankar, Gregorčič in Voranc nagrajeni v Ljubljani

7. apr. 2016 | 12:29
Dark Theme

Šestnajst dijakov šentjakobske nižje srednje šole Ivan Cankar (Carlo Stocchi, Matej Stopar in Francesco Petaccia pod mentorstvom profesorja Elie Bastiančiča), dolinske nižje srednje šole Simon Gregorčič (Martin Čok, Nicole Galluzzo, Veronica Lucà, Nicole Maurel, Ines Racman in Tristan Taverna pod mentorstvom profesorja Borisa Pangerca) ter dolinske osnovne šole Prežihov Voranc (Jaran Bandi, Jakob Tul, Kim Locatelli, Tessa Zeriali, Nika Cocevari, Karin Lovriha in Tea Strani pod mentorstvom učiteljice Monike Sulli) je bilo v torek nagrajenih na slavnostnem zaključnem večeru literarnega natečaja »Moja rodna domovina – Slovenija praznuje 25. rojstni dan«, ki ga je priredila Osnovna šola Vič iz Ljubljane v sodelovanju z območnim združenjem Veteranov vojne za Slovenijo mesta Ljubljana in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.  Gre za natečaj, ki stopa letos že v osmo sezono in ki se ga udeležujejo osnovne šole (osemletke) iz vse Slovenije, letos pa so se ga prvič udeležile tudi šole iz zamejstva (odprt je v tem primeru tudi za nižješolske dijake).
Sodelujoči so svoje misli o rodni domovini zapisali v spisu ali v verzih, nekateri pa so jih celo upesnili in jih med drugim zapeli na torkovem večeru. Strokovna žirija je izbrala nekaj več kot 30 zmagovalcev, med njimi so bili vsi sodelujoči učenci slovenskih šol iz Italije, da ne bi komu, kot so sami povedali, delali krivice, kajti so vsa njihova dela bila po mnenju žirije vredna nagrade.
Nagrajeni slovenski tržaški dijaki in njihovi mentorji so zjutraj odpotovali v Ljubljano skupaj s koprsko osnovno šolo. Dopoldne so se udeželili generalke, nato jih je čakalo odlično skupno kosilo. V popoldanskih urah so odšli na izlet z ladjico po Ljubljanici – tudi to je bil del nagrade, pred začetkom večerne prireditve pa so imeli možnost krajšega razvedrila na velikem šolskem vrtu. Zvečer so se vrnili domov z nepozabnimi občutki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava