Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Pokrajina odstopa ceste, prevoze, motorizacijo

7. jun. 2016 | 21:20
Dark Theme

Pokrajinam so dnevi šteti, svoje pristojnosti v skladu z reformo krajevnih uprav predajajo ostalim upravam. Tako je seveda tudi s tržaško pokrajinsko upravo, ki je svoje pristojnosti na področju trga dela že lani odstopila Deželi FJK, 1. junija letos je k Deželi prešla pokrajinska policija (lovski čuvaji in vse, kar spada zraven), 1. julija pa se obeta največji prenos pristojnosti, po katerem bo Pokrajina v bistvu upravljala samo še šolske objekte (višje srednje šole), in sicer do jeseni, ko naj bi jih prevzela Občina Trst. Pokrajina bo začasno ohranila še nekaj uradov in majhen del osebja, izvoljeni predstavniki s predsednico Mario Tereso Bassa Poropat na čelu (ki pa je bila medtem izvoljena v tržaški občinski svet) naj bi se poslovili septembra.
Prvi resor, ki ga je pokrajinski svet s sklepom prenesel na Deželo, je zadeval delo. To se je zgodilo že pred letom dni, ko je deželna uprava prevzela tudi 38 pokrajinskih uslužbencev. 1. junija letos so sledili pokrajinski lovski čuvaji oz. okoljska policija, 1. julija bo Pokrajina največ pristojnosti prepustila Deželi čez dobre tri tedne, 1. julija. Gre za vse, kar zadeva prevoze (nadzor nad krajevnimi prevozi in urad za motorizacijo), ceste, socialno politiko, kulturo in šolstvo. Na motorizaciji dela 41 ljudi, s krajevnimi prevozi se ukvarja 5 uslužbencev, vse bodo zaposlili na Deželi.
Pokrajinske ceste bodo zaenkrat prešle pod okrilje Dežele, ki ima svojo cestno družbo (FVG Strade) in upravlja glavne medmestne prometnice (npr. Obalno cesto). Dežela bo te ceste ponovno razvrstila po pomembnosti in del teh naj bi naposled po vsej verjetnosti odstopila občinskim upravam (ali medobčinskim zvezam). Mednarodne ceste, ki vodijo v Slovenijo, naj bi obdržala Dežela. Ukinitev pokrajinskih cest bo nedvomno poenostavila veliko birokratskih postopkov, še posebno za tiste točke, kjer se stikajo ceste različnih uprav.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava