Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Zločin boleče odmeva v srbski skupnosti

10. jun. 2016 | 21:13
Dark Theme

Pokojna Slavica Kostić, žrtev umora, ki ga je bil zagrešil bivši soprog Dragoslav, ni bila poznana znotraj srbske skupnosti v Trstu, za razliko od njenega moža, ki je v preteklosti pogosto zahajal v cerkev sv. Spiridona, v zadnjih mesecih pa se ga ni videlo. To izhaja iz besed predsednika srbsko-pravoslavne skupnosti v Trstu Zlatimirja Selakovića.
Selaković ni poznal pokojnice, niti njegovi najožji sodelavci, verjetno zato, ker je v Trstu živela le določen čas in ni bila dejavna v skupnosti: »Ko se je izvedelo o njenem izginotju, smo na vse načine skušali razumeti, za koga gre. Na koncu smo razumeli, vendar nihče je ni osebno poznal.« Predsednik srbske skupnosti pa je osebno poznal bivšega moža in morilca Dragoslava Kostića: »Po internem preverjanju smo izvedeli, za koga gre in sem ga bil že večkrat srečal, predvsem v naši cerkvi. V preteklih letih je v cerkev zahajal skoraj redno, zagotovo pet-šest-sedemkrat na leto. Od časa do časa sva izmenjala kako besedo, vendar nihče od nas ni vedel za problematike, vezane na zasebno življenje. Kar se tega tiče, se je zdel nekoliko zaprt, nikoli ni povedal, ali ima težave: naša skupnost je namreč zelo pripravljena pomagati osebam, če imajo težave, in jih potem napotiti do drugih organizacij, ki pomagajo osebam v stiski, vendar ni nikoli prosil za pomoč, nikomur se ni zaupal. V zadnjih šestih-sedmih-osmih mesecih je nekoliko izginil, nisva se več srečala. Kaže, da se je vrnil v Srbijo, verjetno zaradi pomanjkanja dela: bil je dejaven v gradbeništvu, dolgo let je bil obrtnik v mestu, vendar je zaradi pomanjkanja dela gotovo našel zaposlitev ali nekaj miru doma. Vendar, kot smo razumeli zadnji dan in v prejšnjih dneh, nam žal življenje prinese tudi kako presenečenje,« pravi Selaković.
Kako pa se je srbska skupnost odzvala na tragedijo? »Novico smo preučili v svetu skupnosti. Na začetku smo skušali razumeti, za koga gre, potem pa, zakaj je do tega prišlo. Do zločinov sicer prihaja, na srečo se v Trstu to ne dogaja prepogosto. Zadnji zločin je prizadel prav našo skupnost, vendar, kot dobro veste tudi vi, morilci in tisto, kar delajo, nimajo barve, vere ali narodnosti, so preprosto morilci. Na oblasteh je seveda, da razumejo in odkrijejo vso resnico, na koncu pa mora tisti, ki greši, plačati,« pravi Selaković.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava