Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Za potok Ključ bi potrebovali večmilijonsko investicijo

13. jun. 2016 | 19:28
Dark Theme

V nedeljo med 18. in 20. uro je na Trst v približno uri in pol padlo 38 milimetrov dežja, kar je več kot ga je bilo zabeležiti v prejšnjih desetih dneh. Tako kažejo podatki deželne opazovalnice Osmer. Izredno neurje s poplavami je v središču mesta povsem ohromilo promet, povzročilo še druge nevšečnosti in tudi nekaj škode, še zlasti v najbolj izpostavljenih trgovinah in lokalih.
Občinska uprava bo Deželo zaprosila, naj oškodovanim trgovcem in gostincem nameni finančna sredstva. »Ni izključeno, da bomo trgovcem pomagali tudi z občinskimi sredstvi,kar se je že zgodilo v preteklosti,« je dejal župan Roberto Cosolini pred popoldanskim sestankom s stanovskimi organizacijami Confesercenti, Confcommercio, Confartigianato, SDGZ in CNA.
Ob močnih nalivih se redno dogaja, da se jaški napolnejo in povzročajo poplave. Cosolini je dejal, da je za to kriv potok Ključ oziroma podzemno dno kanalizirane struge, na katerem se že mnogo desetletij nabirajo odpadki. Vsakič, ko močno dežuje, se kanali zamašijo in voda udari ven. »Podjetje Acegas je že izdelalo študijo za očiščenje te struge, ki pa zahteva večmilijonsko investicijo. Tega še ni naredil nihče. Del intervencije naj bi izvedli v sklopu 50-milijonske investicije za obnovo starega pristanišča, za preostali del bi potrebovali druge naložbe,« je razložil Cosolini.
V ponedeljek zjutraj je bilo še poplavljeno tudi pritličje Mestne hiše, v kateri so bila dvigala zaradi tega neuporabna. Kritike pa so na občinsko upravo letele glede Ponteroša, saj je voda popolnoma zalila pravkar obnovljeni trg, s katerega deževnica očitno slabo odteka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava