Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Izpoved komandanta Alfa

15. jun. 2016 | 21:18
Dark Theme

Ničelne stopnje tveganja pri pojavu terorizma ni, vendar je vsaj za zdaj v Italiji situacija dobra, bolj kot klasične teroristične skupine pa vzbujajo skrb t.i. »volkovi samotarji«, ki so nepredvidljivi. Tako pravi »komandant Alfa«, podčastnik in inštruktor posebne enote karabinjerjev GIS (Gruppo Intervento Speciale - Skupina za posebne posege), ki je bil 15. junija v Trstu protagonist dveh dogodkov: dopoldne je v Novinarskem krožku predaval v okviru izobraževalnega tečaja za novinarje, zvečer pa je v knjigarni Lovat predstavil svojo knjigo Cuore di rondine (Lastovičino srce).
Predavanje komandanta Alfa novinarjem je bilo posvečeno obravnavanju pojava terorizma danes. Kar se je zgodilo v Franciji, jih je veliko naučilo o načinu delovanja današnjih teroristov. Vzemimo npr. t.i. Islamsko državo: slednja želi ustvariti videz strukturirane organizacije, a ni tako, čeprav se ponaša z izvedbo eklatantnih akcij. Le-te pa izvajajo v glavnem t.i. »volkovi samotarji«, se pravi posamezniki, ki so trenutno največji problem.
Da se teroristični napadi, podobni tistim, ki so se zgodili v Franciji in Belgiji, niso zgodili v Italiji, je treba zaslugo pripisati sodelovanju med institucijami, silami javnega reda, tajnimi službami in specialnimi enotami, ki so po besedah komandanta Alfa najboljše oz. med najboljšimi na svetu in dobro pokrivajo ozemlje.
Kateri je nasvet v slučaju terorističnega napada? Če gre za bombni napad, je treba poiskati prazen prostor in se vreči na tla ter se tudi zaščititi s truplom padlega soseda, podobno velja tudi za napad s strelnim orožjem, je dejal komandant Alfa. Paziti je treba na nove obraze, ki se pojavljajo v znanem okolju, ljudje pa naj v slučaju suma ne ukrepajo na lastno pest, ampak naj obvestijo sile javnega reda. Predvsem pa ne smemo zaradi terorističnih groženj opustiti svojega načina življenja, zato pojdimo v kino, gledališče ali na tekmo, je dejal gost.
Kar se tiče njegove enote GIS, jo sestavljajo izključno karabinjerji, ki prihajajo iz karabinjerskega padalskega polka Tuscania. Poleg spusta s padalom morajo med drugim obvladati tudi plezanje, potapljanje, smučanje in ravnanje z eksplozivnimi sredstvi, predvsem pa morajo biti uravnovešeni, saj, kot je dejal predavatelj, »Rambov ne potrebujemo«.
Sam komandant Alfa je za to žrtvoval svojo mladost in družinsko življenje: še nikoli ni bil v diskoteki, lastnih otrok ni videl zrasti, a vsega tega ni delal za denar, ampak za to, da pomaga drugim. Najtežje bo po njegovih besedah slovo po 40 letih službovanja, sam pa bi želel odpreti vežbališče za mlade, da bi le-ti razumeli, da brez žrtvovanja ne dosežeš ničesar.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava