Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Več Tržačanov že hitro deska po internetu

16. jun. 2016 | 19:23
Dark Theme

Štiri petine gospodinjstev v tržaški občini lahko danes koristijo ultra širokopasovni internetni dostop, kar je glede na državno povprečje – tretjina gospodinjstev – nadvse spodbudno. Vsaj tako lahko trdimo na podlagi podatkov, ki jih objavlja nova ministrska spletna stran http://www.bandaultralarga.italia.it/, preko katere lahko vsak državljan sledi razvoju evropskega strateškega načrta o pospešitvi hitrosti internetnih povezav v svoji neposredni bližini pa tudi v sosednjih deželah.
Posodobitev internetne infrastrukture oziroma povečanje dostopa do širokopasovnega interneta sta bila aduta t.i. digitalne revolucije, ki jo je ministrica za gospodarski razvoj Federica Guidi marca lani zagnala tudi na italijanskih tleh. V skladu s cilji Digitalne agende Evropske unije naj bi tako tudi Italija do leta 2020 pospešila hitrost internetnih povezav: sklepi agende predvidevajo namreč, da bi vsi državljani EU imeli do leta 2020 širokopasovni dostop s hitrostjo 30 megabitov na sekundo (Mbps), od tega pa naj bi bila vsaj polovica evropskih gospodinjstev naročena na hitrost 100 Mbps.
Med brskanjem po omenjenem spletnem portalu smo torej ugotovili, da smo na državni ravni še precej šibki, saj ima le 35,4% italijanskih gospodinjstev hiter in kakovosten širokopasovni dostop, medtem ko ima na deželni ravni v 217 občinah širokopasovne priključke le 23,6% gospodinjstev. Veliko bolj spodbudna je slika v tržaški občini, kjer koristi ultra širokopasovni dostop že danes 79,1% gospodinjstev. Trst se je že pred skoraj tremi leti odločil za okrepitev širokopasovnega interneta preko položitve kablov iz optičnih vlaken, ki omogočajo spletno povezavo tako doma kot v službi s hitrostjo 30 megabitov na sekundo. Na portalu so dostopni tudi podatki za posamezne mestne četrti in naselja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava