Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Vitovska in morje: kakovost s kraškim predznakom

17. jun. 2016 | 21:14
Dark Theme

Devinski grad je bil v petek tako kot že v preteklosti idealno prizorišče enogastronomske manifestacije Morje in vitovska, ki se bo nadaljevala tudi v soboto od 18. do 22. ure. Ugodne vremenske razmere so na otvoritveni dan privabile veliko število obiskovalcev z obeh strani meje.
Na dvodnevni degustaciji sodeluje kar trideset kraških vinarjev z obeh strani meje, miniaturne prigrizke vrhunske kakovosti pa pripravlja 25 gostinskih lokalov. Dogodek poteka v priredbi Društva kraških vinogradnikov ob sodelovanju vrste že tradicionalnih sponzorskih partnerjev, med katerimi so tudi Zadružna kraška banka, Deželna ustanova za razvoj kmetijstva (Ersa), Tržaška trgovinska zbornica, združenje someljejev Ais, združenje pokuševalcev vin Onav, krajevna enota Slow food, SDGZ in drugi.
Pred degustacijo za publiko je na devinskem gradu v popoldanskih urah potekal simpozij z naslovom »Kras in označbe kakovosti. Kdo potrebuje zaščitene označbe DOC?«. Simpozij je vodila novinarka in izvedenka Ais Aurora Endrici, predsednik Društva kraških vinogradnikov Matej Skerli pa je v uvodnem pozdravu poudaril pomen dejstva, da je simpozij na sporedu že desetič po vrsti. Gre nedvomno za uveljavitev in znamenje visoke kakovosti, ki so jo z vitovsko v teh letih dosegli kraški vinogradniki in vinarji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava