Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Lista cinica kandidata Itala Nazaja ne mara novosti

18. jun. 2016 | 21:32
Dark Theme

Stereotip o tržaškem imobilizmu ni nikoli tako zabavno zaživel kot v soboto v kavarni San Marco, kjer se je predstavil satirični kolektiv Vile & Vampi. Fabrizio Polojaz, Matej Susič, Paolo Pascutto, Paolo Tenze, v mislih je bil prisoten tudi Carlo Staurini, so v besedi in sliki predstavili volilno kampanjo liste Lista cinica, ki je do prvega volilnega kroga imela celo lastnega županskega kandidata, 89-letnega Itala Nazaja, ki je umrl prav na dan volitev, pepel pa so na pokojnikovo izrecno željo raztrosili v bližini škedenjske železarne. Čeprav se je tekma za županski stolček te neodvisne liste tragično končala, so njeni člani želeli poslanstvo idejnega vodje širiti naprej.
In to so odlično opravili včeraj, ko so pred občinstvom prikazali, zakaj je politična negibnost lahko tudi vrednota. Programske točke so predstavili s pomočjo video posnetkov v retro slogu, kar je tudi slogan njihove kampanje. In zakaj je omenjeni listi sploh tako ljub status quo? »Zato, ker je v Trstu lepo, tako kot je, in ni nobene potrebe po spremembah,« je odgovoril predstavnik za stike z javnostmi Futizio Trapolezzi. Po njegovi oceni Trst ne potrebuje turistov, ker samo motijo ustaljene navade Tržačanov. Lista se je v zadnjih tednih trudila, da bi turistični val iz Trsta preusmerila v sosednja mesta, kot so Tržič, Sežana in Koper. Šli so celo tako daleč, da jim je marketinški strokovnjak japonskega rodu pripravil lične jumbo plakate, ki so krasili ulice večjih mest. Na njih je pisalo: »Don’t visit Trieste – town of ferriera (Ne obiščite Trsta – mesta železarne).«
No, zanimalo nas je, kaj menijo o železarni, drugi vroči temi tržaške volilne kampanje. Kolektiv je prepričan, da ni nobene potrebe po zapiranju tega obrata, kvečjemu po razširitvi pokopališča pri Sv. Ani. Na vprašanje pronicljivega novinarja v video posnetku, kaj porečejo na protestne shode proti železarni, pa predstavniki liste odgovarjajo: »Ja, kaj hočete, da je štiri tisoč ljudi. To je dokaz, da drugih 196 tisoč prebivalcev ne briga pravljica o zdravju.« Veliko šal je letelo tudi na tržaško nočno življenje. Iz programa je namreč razvidno, da lista zagovarja »Novido« oz. ničelno toleranco v zvezi z zabavo mladine, ki tako ali tako dela samo »kažin«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava