Torek, 23 april 2024
Iskanje

Odobrili načrt za Narodni dom pri Sv. Ivanu

27. jun. 2016 | 18:40
Dark Theme

Deželna vlada Furlanije Julijske krajine je na svoji zadnji seji 23. junija sprejela sklep, s katerim je na predlog odbornika za finance Francesca Peronija odobrila predhodni načrt in finančni okvir za obnovo Narodnega doma pri Sv. Ivanu. Sklep, ki nosi številko 1172, je bil skupaj s celotno dokumentacijo o sedanjem stanju objekta, načrtih za obnovo in predvidenih stroških objavljen na spletni strani deželne uprave. Kot piše v sklepu, naj bi prostore v glavnem delu prenovljenega poslopja zasedla Narodna in študijska knjižnica (v svetoivanskem Narodnem domu naj bi našlo prostor 66.000 knjig), v zgornjem nadstropju pa bi našel prostor Slovenski raziskovalni inštitut, medtem ko načrt predvideva tudi gradnjo prizidka, v katerem bi uredili večnamensko dvorano in druge prostore, ki bi jih koristile slovenske višje srednje šole. Prostor v Narodnem domu bi dobila tudi domača društva, strošek za obnovo pa bi znašal okoli 3,5 milijona evrov.
Deželna vlada je tako odobrila načrt, ki so ga pred nekaj tedni potrdili na zadnjem sestanku, ki so se ga udeležili vodja pravno posvetovalne delavnice pri Slovenski kulturno-gospodarski zvezi Livio Semolič ter ravnatelja NŠK in SLORI Luisa Gergolet in Devan Jagodic. Pri tem Semolič odločitev deželne vlade ocenjuje kot zelo pomemben dosežek, ki kaže na občutljivost deželne uprave, obenem tudi opozarja na odlično sodelovanje med NŠK in SLORI, ki sta po njegovih besedah znala najti učinkovito sintezo lastnih potreb in pričakovanj, ugoditi pa je bilo mogoče tudi potrebam višjih srednjih šol.
Sklep deželne vlade pozdravlja tudi deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec, ki v sporočilu za javnost odobritev predhodnega načrta označuje za »ključni korak na poti vrnitve Slovencem Narodnega doma pri Sv. Ivanu, ki nam je bil odtujen za časa fašizma in vse do danes nikdar vrnjen skupnosti, ki ga je bila zgradila v začetku minulega stoletja« ter se zahvaljuje deželni upravi »za pomemben korak na poti spoštovanja obvez do Slovencev v Trstu.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava