Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Pevska strast je Irino prekrstila v Iris Moné

9. jul. 2016 | 18:17
Dark Theme

Če še ne poznate pevke Iris Moné, potem samo vtipkajte njeno ime v računalnik in na spletu se vam bo prikazala energična temnolaska, ki si je utrla pot na evropski glasbeni sceni, tačas pa se pripravlja na ameriški debi. Da je »naše gore list« smo izvedeli šele pred kratkim in takoj smo jo poskusili najti. Prijazno in klepetavo Iris, pravzaprav Irino Simoneta, smo zmotili na poti proti delavnici o metodi obravnavanja realnosti, se pravi o preseganju predsodkov in negativnih misli o tem, kar nas obdaja. »Čakajo me tri intenzivni dnevi, vendar je delavnica nadvse zanimiva,« nam je zaupala.
Ko sva se predstavili, mi je povedala, da je tudi njen oče Srečko sodeloval s Primorskim dnevnikom, posvečal se je člankom o financi in medicini vse do leta 1982, ko se je z družino zaradi dela odselil v Švico. »Oče je bil iz Zgonika, mama Milena pa je iz Repna. Otroštvo sva z bratom Davidom preživela na Opčinah, pri sedmih letih pa je moj dom postal italijanski kanton Ticino v Švici,« je povedala Irina, ki se je petju približala v vrstah domačega zbora Vesela pomlad, glasbi pa z učenjem klavirja na Glasbeni matici z Ravlom Kodričem.
Strast do glasbe in petja pa je z leti samo rasla. Oče si je želel, da bi z bratom opravila univerzo, tako se je Irina pri 18 letih odločila za Fakulteto za šport v Zürichu, da bi lahko postala profesorica telesne vzgoje. »Ob študiju sem se posvečala tudi klasičnemu in modernemu petju, ki še zdaleč ni bilo tako modno in razširjeno kot je danes,« je povedala. Ko se je sama približala petju, dejansko ni bilo v bližini šole, ki bi se posvečala izključno temu. »Ko mi je bilo 16 let, smo s tremi prijateljicami ustanovile pevsko skupino Wanted Witches. Kar precej smo nastopale tako na deželni kot tudi na državni ravni, saj smo predstavljale svežo novost. Bili so to časi, ko Spice girls še niso bile znane, tako da smo mi dejansko priklicale pozornost.«
Glasbeni projekti so si sledili kot po tekočem traku, nastopala je še s številnimi jazz skupinami, ob tem pa tudi poučevala telesno vzgojo po šolah. »Domov sem se vračala povsem brez glasu, tako da sem se raje odločila, da ga posvetim poučevanju modernega petja po glasbenih šolah,« se svojih začetkov spominja Irina. O pevskih tekmovanjih ali talent oddajah takrat še ni bilo ne duha ne sluha, študiranje petja sploh ni bilo modno, kaj šele njegovo poučevanje. Strast pa je bila večja od »racionalnosti« in se je naposled izkazala za pravo izbiro, ki se je spremenila v službeno dejavnost.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava