Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

ZDA v malem

12. jul. 2016 | 17:38
Dark Theme

Ko prestopiš vrata italijansko-ameriškega združenja American Corner na Trgu Novega sv. Antona 6, se ti odpre čisto nov svet. Prave Združene države Amerike v malem. V drugem nadstropju te dejansko pričakajo prijatelji, pa čeprav jih še ne poznaš. Tak je namreč odnos, ki ga vzpostavijo z vsakim obiskovalcem, če je to član ali pa samo nekdo, ki je prišel čisto slučajno mimo.
Na obisk novih prostorov združenja, ki si prizadeva za promocijo angleškega jezika in ameriške kulture med mladimi in odraslimi, sta nas pospremili direktorica združenja Karoline Steckley in koordinatorka aktivnosti »ameriškega kotička« American Corner Denise Tecchio, ki sta Trst izbrali za svoj nov dom pred 13. oz. 31. leti. Iz ljubezni, seveda ...
Italijansko-ameriško združenje so v Trstu ustanovili leta 1961 kot povezovalni člen med ameriško vlado in tržaško skupnostjo, danes pa je njegovo poslanstvo krepko preraslo vsakršna pričakovanja. »Ko je skupina prostovoljcev-profesorjev pred petimi leti prevzela vajeti združenja, je bilo treba marsikaj spremeniti. Ekonomska kriza je namreč hudo načela delovanje, tako da so bile korenite spremembe nujne,« nam je povedala Karoline. Izkazalo se je, da so se obrestovale. Pa še kako: novo vodstvo je namreč v pičlih treh letih, odkar so se preselili v nov sedež, kar potrojilo število brezplačnih aktivnosti znotraj združenja, začenši s tistimi za najmlajše, ki so bili povsem prezrti. »Prostori v Ulici Roma, kjer smo domovali 44 let, niso bili več primerni, nov sedež pa je odličen, svetel, svež in predvsem domač,« je dodala Denise. Obe sta bili pri združenju že prej prostovoljki, vodili sta tečaje oz. skrbeli za knjižnico. Delovanje pa je bilo omejeno, sta ugotavljali – letno so priredili največ 12 dogodkov, danes jih lahko preštejemo tudi 35 in več na mesec (!).
Ideje kar vrejo, vzporedno s potrebami in željami članov – teh se je danes zbralo kar 600 (50 je Američanov). Med njimi je veliko mamic z malimi otroki, tako da so najprej uresničili zamisel o knjižnici za najmlajše. Tu prirejajo enkrat mesečno tudi bralna srečanja v okviru pobude Rojeni za branje za otroke do 3. leta. Mamice pa se lahko ob tem učijo angleščine oz. italijanščine. V petih letih so dejavnosti, ki jih spodbujajo, narasle za 67 odstotkov. Stavili so na svežino in pozitiven pristop, saj si vsi želijo »lepih stvari v prijetnem, domačem okolju.«
Pri delovanju jim je ameriška vlada redno ob strani, a vendar ne z denarno pomočjo, pač pa z nakupovanjem potrebnih pripomočkov - knjig, ventilatorjev ali tehnoloških naprav, je pojasnila Denise. American Corner je neprofitno združenje, ki ponuja brezplačne aktivnosti za člane in ne-člane, za katere skrbi danes 60 prostovoljcev. Najemnino krijejo z jezikovnimi tečaji, obe realnosti pa sta med seboj tesno povezani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava