Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Oglobljen, ker je imel preveč denarja v tovornjaku

13. jul. 2016 | 18:11
Dark Theme

Marsikdo je še danes prepričan, da je v primeru daljšega potovanja še vedno najbolje biti založen z gotovino. A pozor! Če s seboj prenašate večje količine denarja, morate to prijaviti carinski upravi. V nasprotnem primeru sledi kazen.
Ta je v preteklih dneh v Trstu doletela albanskega voznika tovornega vozila s polpriklopnikom, ki se je v tržaškem pristanišču izkrcal s trajekta, ki je prispel iz Albanije. Med rutinskim nadzorom so cariniki ugotovili, da je imel albanski voznik pri sebi višji znesek od prijavljenega. Namesto prijavljenih devet tisoč evrov je v žepu oz. tovornjaku imel 14 tisoč evrov. To so cariniki odkrili s pomočjo tržaške finančne straže oziroma psa, ki je dresiran za iskanje bankovcev.
Pa poglejmo, kaj pravi evropski pravilnik o potovanju iz ali v Evropsko unijo z gotovino. Po pravilniku morajo vsi tisti, ki potujejo z gotovino v vrednosti 10 tisoč evrov ali več oz. z gotovino enake vrednosti v drugih valutah ali z lahko zamenljivimi vrednostnimi papirji (obveznicami, delnicami, potovalnimi čeki) v enaki vrednosti, plačilna sredstva prijaviti carinskim organom. In zakaj je ta prijava sploh potrebna? Ta ukrep prispeva k zatiranju kriminala in preprečevanju pranja denarja v vsej Evropski uniji. Vsem tistim, ki ne spoštujejo predpisov, grozijo kazni. Gotovina se lahko zadrži ali zaseže, lahko pa kršitelj tudi samo plača globo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava