Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

»Glede vidne dvojezičnosti pričakujemo korak naprej«

23. jul. 2016 | 19:38
Dark Theme

Vzhodnokraški rajonski svet je po desetih letih dobil novega predsednika. To je Marko De Luisa iz vrst stranke Slovenske skupnosti, ki je nasledil strankarskega kolego Marka Milkovica. V načrtu ima že mnoge pobude. Poleg izvajanja že zastavljenih načrtov so v programu nova parkirišča in izvajanje zaščitnega zakona za Slovence, začenši z vidno dvojezičnostjo v vseh kraških vaseh. Sicer je rajonski svet že začel z delom in ustanovil tri komisije.
Vzhodnokraški rajonski svet je deset let vodil Milkovic. Prevzemate kar težko dediščino…
Gotovo. Milkovic je bil še posebej v prvem mandatu zelo aktiven, s svojim delom na hodnikih in glede na delovne izkušnje mu je uspelo preusmeriti marsikatero vzdrževalno delo na naše območje. V drugem mandatu je bila občinska uprava nam bolj naklonjena, a zaradi pakta stabilnosti in drugih težav je bilo manj vidnih rezultatov. Kljub temu je bilo na koncu mandata poskrbljeno za vidno dvojezičnost na Opčinah. Postavili so dvojezične smerokaze in prometne znake na celotnem openskem ozemlju, poleg tega so končno obnovili poslopje nižje srednje šole na Opčinah.
Zdaj je že spet drugačna občinska uprava. Kaj pričakujete?
Z občinsko upravo bomo vzpostavili normalen institucionalen odnos in upam, da nam bo uspelo kaj izpeljati. Seznam del je zelo dolg, kajti iz leta v leto smo dodajali prepotrebna dela.
Katera so ta prepotrebna dela?
Vsaka vas ima svoje potrebe. Če začnemo pri Bazovici, je nedvomno hud problem promet. Nujno je urediti parkirišča in poskrbeti za večjo varnost, na primer z gradnjo krožišč ob vhodu v vas. Problem je tudi prehod tovornjakov, ki gredo po najkrajši poti s Kozine na Trbiško cesto. Urediti je potrebno tudi območje Trmuna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava