Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Kako je z digitalizacijo na Tržaškem?

10. avg. 2016 | 21:16
Dark Theme

Kakšno je pri občinskih upravah in šolah na Tržaškem stanje na področju digitalizacije? Vprašanje je na mestu, čeprav je italijanska vlada na svoji zadnji seji 10. avgusta za štiri mesece preložila rok, ki ga je bila določila v svojem odloku iz novembra leta 2014 za to, da javne uprave poskrbijo za popolno digitalizacijo poslovanja, zapadlost pa je bila napovedana za 12. avgust.
Vendar, če bi rok resnično zapadel 12. avgusta, nobena od javnih uprav in šol, na katere smo se obrnili, ne bi bila popolnoma digitalizirana, čeprav bi delovanje potekalo v glavnem preko računalnikov in spleta. Tako že zdaj npr. 75 odstotkov upravnih postopkov Občine Trst poteka v digitalni obliki, pravi pristojna odbornica Serena Tonel. Nekatera področja so že stoodstotno digitalizirana: gre npr. za enotno okence za proizvodne dejavnosti, pa tudi za postopek podeljevanja gradbenih dovoljenj, potrdila o kupoprodaji nepremičnin, ogled prostorskega načrta, vpisovanje za koriščenje občinskih vzgojnih in izobraževalnih storitev, upravni postopki za koriščenje socialnih storitev, pridobivanje dokumentov matičnega urada in drugo
Glede stanja v okoliških občinah smo vzeli v poštev Občino Devin-Nabrežina, kjer so po besedah župana Vladimirja Kukanje informatizirali že vse, kar se je dalo. Tudi tu je delovanje enotnega okenca za proizvodne dejavnosti popolnoma digitalizirano, dejansko že vse novejše storitve potekajo preko računalnika in spleta, seveda pa se tudi v Devinu-Nabrežini niso še popolnoma rešili papirja, npr. v arhivu, popolna digitalizacija vsega pa bi trenutno zahtevala ogromno denarja in zdaj ni pravi trenutek, da bi vlagali sredstva v to, pravi Kukanja.
Digitalizacija napreduje tudi na šolskem področju, čeprav je ta večkrat odvisna od velikosti šole. Na Humanističnem in družbeno-ekonomskem liceju Antona Martina Slomška sta po besedah ravnateljice Fulvie Premolin že digitalizirana vložišče in tajništvo, šola je pristopila tudi k skupini, kjer se urejajo postopki za pridobitev elektronskega dnevnika. Za digitalizacijo je torej delno poskrbljeno, preostalo čaka na dodatna sredstva ministrstva za izobraževanje. Kot majhna šola nimajo dovolj sredstev, ki bi pripomogla k popolni digitalizaciji poslovanja. Tudi na Večstopenjski šoli Opčine je delovanje že v veliki meri digitalizirano, čeprav še ne vse, pravi sodelavec ravnateljice David Pupulin. Vložišče je že zdaj popolnoma digitalizirano, v povezavi z drugimi šolami pa poteka priprava elektronskega dnevnika, ki bo nared v teku novega šolskega leta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava