Sobota, 06 april 2024
Iskanje

»Občina Trst diskriminira homoseksualce«

17. avg. 2016 | 19:14
Dark Theme

Tržaška občinska uprava se v odnosih do homoseksualcev obnaša diskriminatorno in krši tudi evropsko konvencijo človekovih pravic. To je mnenje Walterja Cittija, deželnega varuha za pravice ljudi, ki jim grozi diskriminacija. Citti je včeraj odločno in jasno razložil, da mora Občina Trst zagotavljati istospolnim parom, ki nameravajo skleniti civilno zvezo, iste pravice in pogoje, ki jih zagotavlja pri porokah.
Deželni varuh je dejal, da »odločitev občinske uprave, da storitev, pogojev in lokacije za civilne poroke ne raztegne na istospolne pare, je diskriminatorna«. Citti je obenem spomnil, da je civilna zveza pravna oblika javnega prava, v kateri se odražajo temeljne pravice istospolnih oseb glede družinskega življenja. Skratka, civilna zveza predpostavlja v bistvu iste pravice in dolžnosti, ki veljajo pri poroki. Vsaka neenakost predstavlja torej v tem primeru diskriminacijo, ki je prepovedana na osnovi 8. in 14. člena evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah.
Citti je tudi spomnil, da je do podobnega primera prišlo v Avstriji v začetku leta 2010, ko je 1. januarja začel veljati nov zakon o registriranih zvezah. Zakon je predvideval, da so bile za te zveze pristojne oblasti, drugačne od tistih, ki so pristojne za poroke. Avstrijsko sodišče je nazadnje razsodilo, da je bila ta neenakost diskriminatorna.
Varuh Citti je svoje mnenje posredoval tržaškemu županu Robertu Dipiazzi, vladni komisarki in tržaški prefektinji Annapaoli Porzio ter direktorju državnega urada za boj proti rasnim diskriminacijam (Unar) Francescu Spanu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava