Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Pisani prehitel prefekta Morconeja

18. avg. 2016 | 20:28
Dark Theme

Vodja urada za priseljeništvo na notranjem ministrstvu Mario Morcone je predlagal možnost prostovoljne začasne zaposlitve prosilcev za azil. V ta namen bi morala vlada izdelati pravi načrt, ki bo v sodelovanju z občinami in z zasebniki omogočal možnost izdelave projektov na lokalni ravni, ki bodo predvidevali sodelovanje azilantov pri opravljanju javnih oziroma t.i. socialno koristnih del.
Prosilci za azil bodo delali prostovoljno, v zameno pa bodo prejemali povračilo za stroške, je pojasnil Morcone in dodal, da so sicer nekatere občine v Italiji že izdelale in izpeljale nekaj sorodnih projektov. Načrte teh županov je treba zdaj nadgraditi, pravi Morcone in poudarja, da ni več mogoče dopuščati, da azilanti dan za dnem le nemo čakajo na neko odločitev z vrha, ki bo odločala o njihovi usodi. Morconejev predlog zadeva vsekakor izključno priseljence, ki so zakonito na italijanskem ozemlju in so že zaprosili za azil.
Med župani, ki jih je omenjal Morcone, je nedvomno tudi Marko Pisani. Občina Repentabor je bila dejansko prava predhodnica, saj je že lani poleti izpeljala projekt za začasno prostovoljno zaposlitev azilantov s Fernetičev, ki ga je bila odobrila deželna vlada nekaj mesecev prej in tudi financirala z dobrimi 5.000 evri. Občina Repentabor se je odločila, da projekt letos obnovi, je povedal župan Marko Pisani. Ta je pozitivno ocenil izid lanskega projekta, ki so ga izvedli v sodelovanju z Deželo FJK in tržaško sekcijo Italijanskega konzorcija solidarnosti (ICS), ki skrbi za namestitev priseljencev v tržaški pokrajini. Tako je junija stekel drugi projekt, ki se bo zaključil konec septembra.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava