Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

»Kdor moralizira, je sam amoralen«

19. avg. 2016 | 17:51
Dark Theme

»To ni čas za lahkotne operete ali za plesanje tanga na Velikem trgu. Na to bi nas moral opozarjati že sam čut za državljansko dolžnost.«Tako je Marko Sosič občinstvu svetoivanskega parka obnovil svoj pogled na gledališče in umetnost na sploh.
Na četrtkovem večeru festivala Lunatico, ki ga prirejata zadrugi La Collina in Reset pod umetniškim vodstvom ansambla Pupkin Kabarett, je imelo italijansko občinstvo možnost bolje spoznati življenjsko zgodbo in vodila našega pisatelja ter režiserja, pa tudi marsikatero značilnost slovenske manjšine, književnosti in umetniške scene. Z njim sta se z značilnim ironično zbadljivim slogom pogovarjala Stefano Dongetti in Alessandro Mizzi. Kritično razmišjanje nad nekaterimi potezami desnosredinske tržaške občinske uprave in nad širjenjem skrajno desničarskih pogledov na čelu evropskih vlad je začinila tudi obilica smeha, sproščenega vzdušja.
Sosič je podčrtal pomen družbene vloge gledališča. Torej nuje, da mora potekati pod znamenjem aktivne angažiranosti. Skrb do aktualnih socialnih tematik mora biti na višku, kar zahteva seveda tudi veliko občutljivosti do tegob sočloveka. Zadnja leta tudi zaradi tega v ospredje postavlja skrb do najšibkejših in socialno ogroženih. Njegov celovečerec Komedija solz bodo septembra predvajali v okviru tekmovalnega programa 19. festivala slovenskega filma v Portorožu.
Pred tem pa se bo 30. avgusta vedno v sklopu festivala Lunatico v Sosičevi režiji zvrstila gledališka predstava z naslovom Social comedy-Intrigo in Via Doganelli.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava