Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

K Valerii vabi Tom Oberdan

24. jan. 2017 | 20:16
Dark Theme

Iz Peska na Opčine, ravno tja, kjer se je pred petnajstimi leti uveljavil na profesionalni kuharski sceni: Tom Oberdan je z ženo Jano včeraj po šestih mesecih obnovitvenih del spet slovesno na stežaj odprl vrata gostilne in hotela Valeria na Opčinah. »Na življenjski poti naletimo včasih na priložnosti, ki nam omogočijo, da se naše sanje uresničijo. Zame je to Valeria,« je pred zbranimi prijatelji povedal Tom Oberdan, ki je do konca lanskega leta upravljal gostilno Bak na Pesku.
Tom je openski gostilni na Dunajski cesti, ki razpolaga tudi z več lično urejenimi sobami, z obnovo želel dati svoj osebni pečat: navdih je iskal in našel v našem Krasu, kot je povedal. Ob strokovni pomoči in nasvetih arhitektke Tjaše Kocman mu je uspelo združiti tradicijo in sodobnost v harmonično celoto. »Želel sem, da bi naši gostje pri nas doma dihali Kras, da bi občutili toplino,« je zaupal Oberdan in se za rezultat, ki je vsem na dlani, zahvalil domačim obrtnikom: njegove zamisli so namreč pretvorili v realnost, kamnu in lesu vdahnili življenje, stenam povrnili potrebno luč in »odprli okna v vzporedni svet«.
Še ne 40-letni Oberdan ima jasne načrte: Valerio si je zamislil kot vabljivo kulinarično destinacijo, ki bi zadovoljila vsakogar. Gostje bodo ob vhodu lahko izbirali: lahko bodo stopili levo v elegantno restavracijo s petdesetimi pogrinjki, ali pa desno, kjer sta si z ženo zamislila neke vrste »hitro gostilno«, v kateri bodo ob zajtrkih za goste hotela nudili kosila za uradnike in delavce iz okolice; ta »hitra gostilna« bo odprta do 23. ure in gostje bodo lahko izbirali med številnimi toplimi prigrizki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava