Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Sanacija onesnaženih površin z rastlinami

24. jan. 2017 | 20:39
Dark Theme

Sanacija onesnaženih sedmih zelenih površin v Trstu se bo izvedla korak za korakom in v skladu z navodili stroke, ki predlaga rešitev problema s pomočjo rastlinstva. Z vzorčenjem tal bodo pristojni organi prekinili, saj bodo deležniki sanacijskega programa (Občina Trst, Dežela FJK, Arpa, Univerza v Trstu in Zdravstveno podjetje) začeli z drugo fazo, ki predvideva temeljito sanacijo onesnaženih tal. To izhaja z včerajšnjega sestanka na sedežu Dežele FJK, kjer so se vsi udeleženci zavezali, da bodo sodelovali in v čim krajšem času rešili problem onesnaženih in kontaminiranih območij.
Več o sestanku sta na včerajšnji novinarski konferenci povedali pristojni občinski odbornici Luisa Polli in Elisa Lodi, ki sta prepričani, da so sprejeti ukrepi konkretni. Po njunih besedah je bil sestanek z vsemi deležniki dobra nadgradnja servisne konference z dne 17. novembra lani, ko so sprejeli smernice za celosten pristop k sanaciji. Prihodnji teden naj bi sestavili dokument, v katerega bodo vključili program, ki predvideva tudi vse sanacijske ukrepe. Po besedah Luise Polli je za kritično vrednost nevarnih snovi v tleh krivih več onesnaževalcev skupaj (cilj strokovnjakov naj bi bil identificirati onesnaževalce), sedem onesnaženih lokacij pa nameravajo razdeliti na tri sanacijska območja. V prvi del bodo vključili zunanje površine vzgojno-izobraževalnih objektov in druga igrišča, kjer so prisotni otroci, v drugi del zelene površine za širšo javnost, v tretji del pa škedenjski gozdič.
Ko bodo to delitev sprejeli vsi deležniki sanacijskega programa, bo stroka ocenila, kje bo treba odstraniti plast tal in katere rastline bo treba posaditi na kontaminirano zemljo. Zagovorniki sanacije z rastlinami so prepričani, da lahko rastline preko svojih korenin ali mikroorganizmov uničijo škodljive delce.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava