Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Novi standardi pri uporabi otroških avtosedežev

26. jan. 2017 | 19:23
Dark Theme

Potovalne navade staršev malih otrok so zelo različne. Nekateri starši so zelo dosledni in vztrajajo pri tem, da se otroci z avtom lahko peljejo le, če je v njem ustrezen otroški avtosedež, drugi so bolj lagodni in se ne ukvarjajo preveč s tem, če je otrok primerno pripet in če sploh sedi v primernem sedežu. Seveda pa svoje dodajo tudi otroci, ki staršem pogosto vsilijo svojo voljo.
No, tej demokraciji v avtu bodo konec naredili novi standardi pri uporabi otroških sedežev in »jahačev« v vozilih. Letos bo namreč tudi v Italiji v veljavo stopil nov standard R129, že uveljavljeni standard R 44-04 pa bo doživel dopolnitve. Največjih sprememb bodo v tem letu deležni prav jahači oz. spodnji del sedeža brez naslona (v italijanščini znani kot booster). Januarja naj bi začelo veljati pravilo, ki prepoveduje uporabo jahačev pri otrocih, ki so manjši od 125 centimetrov (prej je pravilo določalo, da jahača lahko uporabljajo otroci, ki tehtajo med 15 in 36 kg). Nov standard za otroke manjše od 125 cm določa uporabo jahača z naslonjalom, ker so otroci tako v primeru stranskih trkov veliko bolj zaščiteni.
So z novimi, bolj striktnimi pogoji pri uporabi otroških sedežev seznanjeni tržaški trgovci? Obiskali smo kar nekaj tržaških trgovin in prav povsod so nam povedali, da so jih dobavitelji otroške opreme o novih standardih ustrezno obvestili že decembra lani, z novim letom pa so o njih trgovci začeli obveščati tudi stranke.
Trgovci so torej pripravljeni na spremenjene standarde. Kaj pa starši? Po besedah trgovcev so starši brez polemik sprejeli nova pravila. Kar nekaj jih je v zadnjih tednih za otroke kupilo sedež z naslonom. Dve mamici, ki smo ju srečali v eni izmed omenjenih trgovin, pa sta malce potožili nad strožjimi standardi, čeprav jahače uporabljata v izrednih primerih, in sicer takrat, ko otroke v šoli »poberejo« sorodniki ali starši sošolcev. Mlajša mamica nam je zaupala, da z avtomobilom pogosto prevaža sošolke svoje sedemletne hčerke. »Starši si pomagamo tako. Enkrat otroke pelje na dejavnosti ena mama, drugič druga. Zjutraj si izmenjamo jahače, podloge torej, ki nam omogočajo, da otroka pripnemo s pasom, ne da bi ga ta rezal v vrat. Če bo nov zakon o avtosedežih začel veljati, potem si starši ne bomo več upali prevažati tujih otrok,« je upravičeno skrb opisala sogovornica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava