Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Pesem v spomin na žrtve nacifašističnih grozot

26. jan. 2017 | 20:25
Dark Theme

Pred stadionom Grezar se je sinoči, rezkim temperaturam navkljub, zbrala večja skupina ljudi, udeležencev že tradicionalne baklade za spomin, mir in sožitje, ki jo na predvečer dneva spomin prireja Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Za velikim rdečim transparentom so pri Rižarni v tišini, z nageljni v rokah (bakel niso nosili zaradi vetra) v prvi vrsti stopali pevke in pevci partizanskega zbora, ki so se nato na dvorišču Rižarne s pesmijo poklonili vsem žrtvam nacifašističnega terorja, vsem, ki so življenje izgubili v nacističnih in fašističnih taboriščih.
Da se bo svet danes spomnil te črne strani človeške zgodovine, je v krajšem nagovoru povedala predsednica zbora Rada Zergol. »Ali se zares spominjamo naših žrtev, ali se res zavedamo njihovega nečloveškega trpljenja in ga spoštujemo, ko pa še vedno dopuščamo, da slabo oblečeni, lačni in sestradani migranti čakajo na topel obrok v snegu in ledu, v neopremljenih begunskih taboriščih, ker jim nismo uspeli, znali ali hoteli zagotoviti varnejšega zatočišča na tej njihovi prisiljeni poti v novo življenje,« se je vprašala predsednica.
Osrednja svečanost ob dnevu spomina na žrtve holokavsta bo danes ob 11. uri v nekdanjem taborišču Rižarna, kjer bosta za mikrofon stopila tržaški župan Roberto Dipiazza in njegov dolinski kolega Sandy Klun, za njima pa bodo besedo prevzeli predstavniki različnih verskih skupnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava