Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Na traktor samo s potrdilom ...

28. jan. 2017 | 18:16
Dark Theme

Kmečka zveza je v dvorani Zadružne banke na Opčinah zbrala svoje člane, da bi jim predstavila novosti, ki jih letos uvaja zakonodaja. Saša Smotlak, ki se na Kmečki zvezi ukvarja s knjigovodstvom, je v svojem poročilu člane opozoril zlasti na spremembo terminov: po novem bo potrebno dokumentacijo za prijave posredovati uradom KZ vsake tri mesece in ne več samo ob koncu leta. Ob tej priložnosti so svoje člane spomnili, kako naj ravnajo s papirji, se pravi, na kaj naj bodo pozorni pri izdajanju računov, kako naj izdajajo elektronske fakture javnim ustanovam, kako bo treba po novem prijaviti plačila dajatev za zavod Inps (poverjanje KZ) in kako deluje elektronska certificirana pošta PEC.
Kar zadeva nove registre za vino, je Sergij Majovski, ki je pri ustanovi odgovoren za svetovanje, pojasnil, da se uveljavlja nov način elektronskih registrov proizvodnje, ustekleničenja in prodaje vina. Doslej so bili registri izključno papirnati, z letošnjim letom pa je sistem elektronski; registri so obvezni za kmetije, ki imajo na zalogi več kot 50 hektolitrov vina.
Zadnja točka na dnevnem redu je bila novost na področju obveznega usposabljanja za vodenje traktorjev. Masten je poslušalce seznanil z obveznimi tečaji v okviru zakonodaje varnosti pri delu. Da ne bo dvoma, naj zabeležimo, da še vedno velja vozniški izpit, kot to predvideva prometni pravilnik, vendar mora vsak, ki sede za volan traktorja, po novem opraviti tudi omenjeni tečaj. »To pomeni, da bodo nadzorniki po kmetijah lahko vprašali tudi po potrdilu o opravljenem tečaju, predvidene pa so visoke sankcije za vse, ki bodo traktor upravljali brez ustreznega tečaja,« je bil jasen tajnik, ki je na koncu še opozoril na še hujše posledice v primeru morebitne nesreče s traktorjem, saj zavarovanje ne bi krilo stroškov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava