Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Alternativa v sovražni puščavi

1. feb. 2017 | 13:30
Dark Theme

»Vztrajali bomo pri svojih idejah in še ponujali alternativo v tej vse bolj sovražni in zamerljivi puščavi, kjer ni več prostora za solidarnost in po oceni občinske uprave neskladno obnašanje.« 28-letni Tržačan Emiliano, aktivist v domu kultur v Ulici Orlandini 38, sploh ni bil presenečen nad izidom ponedeljkovega tržaškega občinskega sveta. Da je struktura, ki na Pončani že 15 let združuje mladino različnih kulturnih in družbenih okolij, trn v peti novoizvoljeni občinski upravi, žal ni nobena skrivnost, nam je potrdil in ocenil, da lahko taki ukrepi samo škodujejo mestu, ki demografsko že hira. »Najbrž se zlasti starejši prebivalci za ta vprašanja še zmenijo ne, mladim pa primanjkuje kisika, perspektiv. Nam ni vseeno, vezani smo na naš prostor in zaščitili ga bomo pred temi t.i. štirimi jezdeci apokalipse. Nikakor se nas ne bodo rešili,« je hudomušno dejal mladi sogovornik.
Da se jih hočejo čim prej znebiti, je bilo jasno, takoj, ko je »rasistična stranka« Severne lige požela tak uspeh na volitvah, je ocenil Emiliano.
»Svetnika Fabia Tuiacha so prevzele Salvinijeve ideje, preprosti slogani kot so zaprimo socialne centre, zaprimo meje in najprej Italijani, ki spominjajo na tiste fašistične verovati, biti ubogljiv, bojevati se v moderni preobleki; stranki so naposled prinesli veliko glasov,« je priznal sogovornik, ki ocenjuje, da je občinska uprava danes zelo šibka, saj župan Dipiazza dejansko doslej še ni mignil: že šest mesecev nadaljuje uprava z volilno propagando, o sklepih pa ni ne duha ne sluha. Županu je pri srcu le nastopanje, podeljevanje priznanj in uprizarjanje herojskih komedij proti temnopoltim uličnim prodajalcem, vajeti občine pa ohranja v rokah Severna liga. »Podžupan Roberti iz vrst SL je v borih treh minutah osvojil resolucijo o uporabi prostorov v Ul. Orlandini, brez diskusije, pasjim iztrebkom pa je bilo seveda nujno posvetiti celo uro zasedanja ...« Liga stavi na karto varnosti, ki je po Emilianovem mnenju že prerasla v paranoični delirij z zahtevo po nameščanju videokamer na vsak mestni vogal. »Varnost je po našem mnenju nekaj drugega: je preprečevanje in bojevanje proti prekarnosti, je zagotavljanje strehe oz. doma vsem državljanom, ki ga potrebujejo.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava