Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

»Bo Prešeren prisoten na tiskovni konferenci?«

8. feb. 2017 | 16:02
Dark Theme

»Bo Prešeren prisoten na tiskovni konferenci?« Tako se je verjetno glasilo vprašanje novinarja, ki je pred nedavnim telefoniral na sedež Italijanske ustanove za poznavanje slovenskega jezika in kulture, ki je vabila na današnjo (8. februarja) tiskovno konferenco v kavarno Caffe degli Specchi na Velikem trgu v Trstu, na kateri je predstavila poziv tržaški občinski upravi, naj mestno ulico ali trg poimenuje po Francetu Prešernu. Vprašanje novinarja (imena niso posredovali) so predstavniki ustanove navedli kot primer še vedno premajhnega poznavanja največjega slovenskega pesnika, ki prevladuje v Trstu (druga oseba, ki se je telefonsko obrnila na ustanovo, je vprašala za pesnikov naslov elektronske pošte, da bi se lahko dala v stik z njim ...).
V imenu Italijanske ustanove za poznavanje slovenskega jezika in kulture ter Doma za mir, sožitje, pravice in zakonitost Danilo Dolci sta na tiskovni konferenci, na kateri je Prešernovo Zdravljico v italijanščini prebral dijak pomorskega liceja Nautico Tommaso Bertossi, pobudo predstavila predsednik Luciano Ferluga in Anna Maria Mozzi, ki sta med drugim opozorila, kako je Prešernov dan v Sloveniji državni praznik, ki je zelo občuten tudi med Slovenci v Italiji, France Prešeren pa ni aktualni referenčni lik samo za Slovence, ampak tudi za širšo skupnost, saj gre za eno pomembnejših figur evropske romantike. Zato bi ga moral obeležiti tudi Trst, če želi biti normalno mesto. Žal pa ni bil Prešernov lik v Trstu nikoli priznan kot obogatitev splošnega kulturnega čutenja, velika večina italijansko govorečih meščanov ga ne pozna, zato bi poimenovanje ulice ali trga prispevalo k razpoznavnosti pesnika, to dejanje pa bi pomenilo tudi pravično priznanje slovenski tržaški skupnosti in poravnanje zgodovinskega in kulturnega dolga, ki ga italijanski Trst ima do te skupnosti.
Prošnjo, naslovljeno na župana Roberta Dipiazzo ter odbornika za toponomastiko Micheleja Lobianca, je ustanova že vložila na občinskem vložišču, v ta namen pa je pripravila tudi peticijo, ki jo bo mogoče podpisati ob sredah med 16. in 18. uro na sedežu ustanove v Ul. Valdirivo 30 (2. nadstropje) v Trstu, možno pa jo je podpisati tudi preko elektronske pošte s sporočilom na naslov centroitalosloveno@libero.it.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava