Petek, 12 april 2024
Iskanje

Dipiazza napoveduje slovenske jasli v Križu

9. feb. 2017 | 18:35
Dark Theme

Ko sta včeraj občinska svetnika Valentina Repini (Demokratska stranka) in Igor Svab (Slovenska skupnost - Demokratska stranka) vstopila v njegov urad, jima je gostitelj, tržaški prvi mož naznanil, da so stekla dela na openskem strelišču na Pikelcu. Ob prijetno presenečenih obrazih sogovornikov, ki sta temo nameravala načeti v pogovoru, pa se je takoj popravil in pojasnil, da je razpis zaključen, denar na voljo in je torej treba le izbrati podjetje, ki bo dela izvedlo. Kakor je na proslavi na strelišču napovedal odbornik Maurizio Bucci, naj bi torej dela za ureditev spominskega parka, ki je posvečen žrtvam drugega tržaškega procesa, stekla že spomladi.
Kraške jasli v Križu
Veliko pomembnejša je vest, da jima je župan potrdil, da podpira ureditev slovenskih jasli na Krasu, točneje v prostorih civilne zaščite v Križu, kot je bil že omenil deželnemu svetniku Stefanu Ukmarju. Svab in Repinijeva sta Dipiazzi sicer predočila resolucijo zahodnokraškega rajonskega sveta, ki je predvidevala ureditev dvojezičnih jasli v Naselju sv. Nazarija in ki jo je tržaška odbornica za šolstvo Angela Brandi prosto odpisala. Svetnika sta obrazložila, da je dvojezičnost prednost, saj izoblikuje kulturno integrirano družbo ter spodbuja kognitivni razvoj otroka in mu kot primer ponudila dobre prakse špetrske dvojezične šole.
Kakor, da bi za to prvič slišal, se je župan pozanimal, ali bi bilo dovolj otrok za take jasli, kar sta mu svetnika potrdila. Nato ju je vprašal, ali je treba to šolo pri Proseku šele zgraditi, onadva pa sta mu pojasnila, da že stoji, treba bi bilo le poskrbeti za slovensko učno osebje, ki bi se pridružilo italijansko govorečemu. Dipiazza se je obvezal, da bo stopil do pristojnih uradov in preveril z odbornico za šolstvo Angelo Brandi, kako rešiti vprašanje oz. kolikšno bi bilo zanimanje. Svetnika sta ga nato spomnila, da so edine slovenske jasli v šentjakobski Ulici Veronese. Takrat je Dipiazza padel iz nebes: »V Trstu? Tako daleč? Ubogi otroci, potemtakem je treba takoj ukrepati in Križ bi lahko bila odlična rešitev za kraške jasli.« Prostori so uporabni, je povedal, treba jih je le prilagoditi namembnosti; sicer je dodal, da si bo treba prostore najprej skupaj ogledati in oceniti, koliko bi lahko preureditev stala, vsekakor pa mu je bila ideja o jaslih nadvse všeč in poudaril je, da bo ta prostor v vsakem primeru namenjen slovenski narodni skupnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava