Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Dežela za spomenik cesarici

22. nov. 2017 | 20:15
Dark Theme

Dežela Furlanija Julijska krajina je pristopila k odboru za postavitev spomenika Mariji Tereziji in bo to pobudo tudi podprla. To je deželni odbornik za kulturo Gianni Torrenti dejal na predstavitvi osnutka spomenika 22. novembra v Skladišču idej ob prisotnosti glasnika odbora Massimiliana Lacote in vladne podtajnice za kulturo Ilarie Borletti Buitoni.
4,5 metra visok in 1,8 tone težak cesaričin kip iz brona bo brezplačno izdelal kipar Giorgio Del Ben, postaviti pa ga nameravajo na Ponteroš na osmerokotni podstavek, ki ga bodo krasile table z omembo ukrepov Marije Terezije.
Za postavitev spomenika je bilo zbranih že več kot 20.000 evrov. Gre pretežno za darove občanov, je na srečanju poudaril Lacota, volja je, da se spomenik odkrije do septembra prihodnjega leta. Podtajnica Borletti Buitonijeva pa je med drugim poudarila pogum Marije Terezije, razstavo, ki je trenutno na ogled v Skladišču idej, pa je označila za priložnost za razmislek o načinu upravljanja z oblastjo: takrat je šlo za absolutne vladarje, ki pa so imeli srednje in dolgoročno vizijo, ki je omogočala drzne korake.
Da lik Marije Terezije še danes pritegne, priča tudi dejstvo, da si jo je v mesecu dni ogledalo že več kot pet tisoč ljudi. To zato, ker razstava omogoča nov vpogled v zadnjih 250 let tržaške zgodovine ter nudi možnost odkriti še nepoznane stvari o lastnem mestu, je bilo rečeno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava