Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Pet let in 7000 ur dela za leseno jadrnico

17. avg. 2018 | 17:37
Dark Theme

21-letni Dan Poljšak, Škofjeločan z družinskimi koreninami v Barkovljah, je prav poseben mladenič. Po petih letih, skoraj četrtini svojega življenja in 7000 urah dela je pretekli mesec v portoroški marini splavil sedem metrov in pol dolgo leseno dvojambornico, ki jo je izdelal z lastnimi rokami. Barko iz družine škunerjev, ki imajo zadnji jambor višji od sprednjega, je poimenoval Cassiopeia, kot ozvezdje na severni nebesni polobli. Pri gradnji je uporabil skoraj pozabljene obrtne tehnike in s tem oživel tradicionalno ladjedelstvo. Julija je bil nominiran tudi za osebnost Primorske. Mladenič je z vztrajnostjo in potrpežljivostjo uresničil svoje sanje. Zato si je tudi prislužil to kandidaturo. Več o dvojambornici, ljubezni do lesa in načrtih za prihodnost nam je po telefonu zaupal sam mojster Dan, ki prihaja k noni v Barkovlje vsakič, ko je to mogoče.
Čestitke Dan za tako lep dosežek in odmeven projekt. Zaradi njega ste si prislužili tudi nominacijo za osebnost Primorske. Kaj vam sploh pomenijo takšni nazivi?
Čisto iskreno vam povem, da sem za nominacijo izvedel kakšen teden potem. Zadeve nisem spremljal, o njej me je obvestila žlahta iz Trsta. Na te stvari osebno ne dam dosti. Vem, da je barka, ki sem jo zgradil zelo lepa, a je nisem gradil zato, da bi užival slavo, temveč zato, ker so mi lesene jadrnice všeč.
Kaj vas je vodilo pri gradnji lastne jadrnice in od kod želja po gradnji lesene jadrnice?

Pri gradnji me je vodila ljubezen do bark.

Več v današnji (sobotni) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava