Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Za slovenske vrtce ne bo sprememb, le dopolnila

Odbornica Brandi je v zvezi z osnutkom novega pravilnika za tržaške občinske vrtce potrdila, da bo sprejela nakazane namige

15. nov. 2018 | 18:42
Dark Theme

Tržaška občinska odbornica za šolstvo Angela Brandi je pripravljena sprejeti spremembe k osnutku pravilnika o tržaških občinskih vrtcih pri točkah, ki zadevajo slovenske vrtce oz. oddelke. »Če se bodo na tak način nekateri počutili bolj pomirjeni, zaščiteni in vedri, sem pripravljena sprejeti nakazane namige in ponovno uvesti člen iz sedanjega pravilnika. Ustvaril se je neutemeljen preplah.« Da bo tako, se je včeraj obvezal tudi sam župan Roberto Dipiazza.

Osnutek novega pravilnika je bil dopoldne namreč na »zatožni klopi« na zasedanju tržaške pete občinske komisije, ki je pristojna za kulturo, vzgojne in rekreacijske dejavnosti ter mladinske politike. Odbornica je svetnikom prvič predstavila predlog spremenjenega pravilnika, ki je že šel mimo sedmih rajonskih občinskih svetov in ga je obravnaval tudi občinski odbor. Zasedanje pa je osnutek ustavilo korak pred vstopom v občinski svet, saj je s strani svetnikov na dan prišlo nekaj dvomov in želja po dodatnih pogovorih. Svetniki so zahtevali še srečanje s šolskimi sindikati, tako da bo o osnutku pravilnika v avli govor šele 26. novembra.

Svetnica iz vrst Demokratkse stranke Valentina Repini je Brandijevo opozorila na določene razlike med novim osnutkom in veljavnim pravilnikom, ki kažejo na nekakšno omalovaževanje avtonomije slovenskih vrtcev oz. sekcij. Medtem ko veljavni pravilnik izrecno predvideva, da morajo vzgojitelji in pomožno osebje v slovenskih vrtcih in oddelkih obvladati slovenski jezik, v novem osnutku o tem ni sploh besede. Pomanjkljivost pa bi bilo treba pravzaprav še nadgraditi, je dodala Repinijeva: v tekst bi bilo treba nujno vključiti tudi pogoj o nadomeščanju odsotnih vzgojiteljev - slednje morajo nadomestiti seveda osebe, ki obvladajo slovenski jezik, medtem ko se sedaj dogaja, da v razred večkrat stopi italijansko govoreči namestnik. Odbornica se je naposled sklicala na zakon 38/2001 in za kakovost šolske didaktike potrdila, da mora v slovenske vrtce vstopili le vzgojitelj, ki govori slovensko.

Repinijeva bo takoj poskrbela za pomemben popravek, pravzaprav dodatek v pravilnik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

TAGS: