Med projekti socialne integracije največ točk zbrala goriška Pot miru

TRST, 19. julija 2012 - Med prejemniki evropskih sredstev tudi tržaške znanstvene ustanove OGS, Sinhrotron in Sissa

A

četrtek, 19. julija 2012 | 20:08

Ostaline iz prve svetovne vojne pri Redipulji (Bumbaca)

TRST - Dvajset odobrenih projektov, skupaj vrednih okrog 18 milijonov evrov. To je rezultat javnega razpisa za predložitev standardnih projektov v okviru čezmejnega sodelovanja Italija-Slovenija. Prednostne lestvice so bile včeraj objavljene v Uradnem listu (BUR) Furlanije Julijske krajine (št. 29, 18. 7. 2012).

Prednostne lestvice je Nadzorni odbor programa čezmejnega sodelovanja Italija-Slovenija 2007-2013, v katerem sedijo predstavniki javnih uprav iz obeh držav, potrdil na seji, ki je potekala 6. julija v Novi Gorici.

Razpis je predvideval tri prednostne naloge. V prvo so spadali projekti, vezani na okolje, transport im trajnostno teritorialno integracijo. Največ točk je prejel projekt TRECORALA tržaškega inštituta za oceanografijo in geofiziko OGS, ki si prizadeva ovrednotenje in trajnostno upravljanje grebenov in dna Tržaškega zaliva. Omembe vreden pa je vsaj še projekt TRADOMO Mestne občine Koper za izboljšanje mobilnosti na čezmejnem območju.

Med projekti druge prednostne naloge, ki spodbujajo konkurenčnost in na znanju temelječo družbo, sta tudi tista o preučevanju proteinov za onkološko raziskavo in diagnostiko, ki ga je predstavil Sinhrotron iz Bazovice, ter projekt tržaške visoke šole Sissa: ta predvideva multidisciplinarno študijo o okoljskih onesnaževalcih in nevrodegenerativnih boleznih.

Projekt Pokrajine Gorica Pot miru - zgodovinske poti prve svetovne vojne od Alp do Jadrana pa je slavil med projekti tretje prednostne naloge Socialna integracija. (pd)

Več novic na www.primorski.eu

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane