Noam Chomsky v Trstu

Oče sodobne lingvistike bo imel tudi javno predavanje »o novem svetovnem redu«

A

četrtek, 23. avgusta 2012 | 19:02

Prof. Noam Chomsky (foto:Donna Coveney/MIT)

Svetovno znani znanstvenik Noam Chomsky, ki velja za očeta sodobne lingvistike, a tudi za eno najbolj kritičnih vesti ameriške družbe, bo sredi septembra obiskal Trst. V ponedeljek, 17. septembra, mu bo visoka šola SISSA podelila častni doktorat s področja kognitivnih nevroznanosti. Po jutranji slovesnosti bo Chomsky v popoldanskih urah predaval tudi širši javnosti; njegovo predavanje »Nov svetovni red: njegove korenine, naša dediščina« bodo simultano prevajali v italijanščino, tako da bo dostopen čim širšemu krogu poslušalcev.

Znanstvenikov obisk bodo podrobneje predstavili na jutrišnji tiskovni konferenci, na kateri bosta ob direktorju visoke šole Guidu Martinelliju, sodelovala tudi predstavnika soorganizatorjev velikega septembrskega dogodka - tržaške občine in univerze.

Chomsky se je rodil leta 1928 v Philadelphiji, kjer je študiral lingvistiko, matematiko in filozofijo. Bil je najprej asistent na harvardski univerzi, od leta 1955 pa na »Massachusetts Institute of Technology« (MTI), kjer je bil leta 1961 imenovan za rednega profesorja, leta 1976 pa za inštitutskega profesorja za področje lingvistike, lingvistične teorije, semantike in filozofije. Objavil je preko 75 knjig in več kot 1000 znanstvenih razprav, ki posegajo na področja lingvistike, filozofije, politične teorije, kognitivnih znanosti in psihologije. Bil je tudi mentor več kot 90 doktorandom.

Chomskemu je leta 2005 naziv častnega doktorja podelila tudi Univerza v Ljubljani. Ob tisti priložnosti je znanstvenik, ki je revolucioniral lingvistiko in ponovno definiral njene profesionalne cilje in meje, imel v Cankarjevem domu odlično obiskano predavanje »Sila, zakon in možnost za preživetje«, saj se delo in misel Noama Chomskega dotika tudi kritike družbenih neenakosti in državnega nasilja; v prvi vrsti tistega, ki ga izvajajo Združene države Amerike ...

Več novic na www.primorski.eu

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane