Petek, 19 april 2024
Iskanje

Pahor proti izvolitvi Bossmana v Piranu

27. dec. 2010 | 21:37
Dark Theme

Tržaški pisatelj Boris Pahor se je v dolgem intervjuju za Primorske novice dotaknil mnogih tem, v Sloveniji pa je najbolj odmevala njegova izjava, da se vidi, da imajo Slovenci premalo narodne zavesti, kar kaže izvolitev temnopoltega župana v Piranu. »Toliko smo dali za tisti košček zemlje, zdaj pa imaš črnega župana. Moj bog, kje je tu narodna zavest? Nič proti temu, da je temnopolt. A če so že izvolili Neslovenca, bi kvečjemu morali izvoliti člana italijanske skupnosti, ki tam živi. To, da daš tujca za župana, je slab znak,« je dejal Pahor, ki sicer v nadaljevanju pravi, da ni proti odprtosti, ampak da odprtost »ni temnopolti župan v Piranu, ampak to, kar smo dosegli Magris, Jančar in jaz.«
Kot poroča spletna stran www.rtvslo.si se je na njegovo izjavo že odzval piranski župan Peter Bossman in dejal, da ga še vedno spoštuje, da pa njegove izjave ne razume. Dodal je, da je po duši in izbiri Slovenec.
Pahorjevo izjavo so komentirali tudi v Liberarni akademiji, kjer menijo, da njegove izjave vsebujejo prepoznavne elemente rasizma. »Menimo, da škodijo Pahorjevi javni podobi, če že ne izničujejo povsem pomena njegovega zastopanja tržaških Slovencev in pomena njegove antifašistične drže,« še menijo v akademiji, poroča spletna stran slovenske nacionalne televizije. Članek na spletni strani je do sinoči sprožil skoraj 250 komentarjev spletnih bralcev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava