Torek, 23 april 2024
Iskanje

»Vsak krožnik ima svojo zgodbo«

2. jun. 2014 | 16:32
Dark Theme

Prejšnji konec tedna se je borjač domačije pr' Mržkovih v Volčjem Gradu spremenil v prizorišče kulinArtfesta, prvega mednarodnega sejma kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino. Kulisa dvodnevnega dogodka je bil bogat sejem knjig slovenskih, italijanskih in hrvaških založnikov, skladno pa so ga dopolnjevali tudi drugi dogodki.
Ovir prireditvi je dala že prvi dan okrogla miza z naslovom Od štedilnika do knjige in nazaj, na kateri so izpostavili predvsem pomen kulinarične dediščine. »Vsak krožnik ima svojo zgodbo in v sebi skriva zgodovino naroda,« je razmišljala Vesna Guštin, ki je z Iztokom Illichom, Janezem Bogatajem, Stanislavom Renčljem in Lojzetom Wieserjem spregovorila prvi dan. V dveh dneh so obiskovalci tudi izvedeli, kako se je kuhalo pri Kosovelih, videli smo prikaz priprave dveh jedi z barkovljanskimi sardoni, se soočili s težavami glutenom in posledicami uživanja škodljivih sladkorjev ter se učili in ustvarjali z otroki.
Odziv obiskovalcev z obeh strani meje je bil zel dober. ZTT je sejem organiziral skupaj z društvom Debela Griža, komensko enoto Kosovelove knjižnice Sežana in v sodelovanju s knjigotrštvom Buča, krožkom Fotovideo Trst 80 ter podporo Občine Komen. Navdušujoč je tudi podatek, da že potekajo stvarni pogovori o tem, da bi Kulinartfest, in sicer v razširjeni obliki, priredili tudi ob priliki naslednjega, jubilejnega 30. slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava