Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Pedagog naj uporablja tako pest kot odprto dlan

2. sep. 2014 | 10:31
Dark Theme

Z uvodnim predavanjem filozofa in teologa Edvarda Kovača Šola, ki prebuja in ki povezuje se je danes (2. septembra) v Kulturnem domu v Gorici začel 49. jesenski seminar za slovenske šolnike v Italiji, ki bo trajal do 11. septembra, udeležuje pa se ga približno 450 vzgojiteljev, učiteljev in profesorjev, ki bodo predavanjem sledili v 17 ciljnih skupinah. Uvodnemu predavanju bo danes sledilo še uradno odprtje.
Kovač je v svojem predavanju opozoril tako na potreboč, da se mlad človek prebudi k etični odgovornosti in da sprejme svojo odgovornost oz. da njegovim dejanjem sledijo določene posledice. Ta odgovornost, do zavesti katere mora priti preden se mlad človek odpre družbi, se prebuja predvsem v medsebojnem razmerju oz. v odnosu do drugega. Pri odpiranju družbi pa mora pedagog mlademu človeku pomagati iti skozi nekatere preobrazbe, ki sestojijo v zavesti, da brez truda ne bo rezultatov, dalje v pogumu reči "ne" in kritičnosti ter v ustvarjalnosti, kjer pa je treba razlikovati med otroško ustvarjalno dušo in otročjostjo. Vzgajati je treba za novi humanizem, ki se bo napajal ob različnih duhovnih tradicijah, ob racionalnosti je potrebno tudi sočutje, je dejal predavatelj, ki je poudaril, da je vloga pedagogov po eni strani uporabiti "pest", se pravi odločno nuditi znanje, po drugi pa "odprto dlan", se pravi tudi prositi in tolažiti.
Udeležence seminarja sta pred predavanjem nagovorila načelnik Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za Furlanijo Julijsko krajino Igor Giacomini in višja pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik Antoni, ki je tudi izpostavila novost letošnjega seminarja: le-ta predstavlja namreč le prvo srečanje v okviru celoletnega srečevanja v sklopu projekta, vezanega na jezik in kompetence.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava