Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Na slovenskih cestah je najbolj nevaren dan petek

21. sep. 2014 | 11:02
Dark Theme

V letu 2013 so na slovenskih cestah zabeležili 116 prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo 125 ljudi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs). Skupno se je lani zgodilo slabih 19.000 prometnih nesreč, kar je 14 odstotkov manj kot leto poprej. Nesreč s smrtnim izidom je bilo leta 2013 šest manj kot leto prej, nesreč, v katerih se je poškodoval vsaj en udeleženec, pa 6426 oziroma pet odstotkov manj. Lani so zabeležili 12.362 nesreč, v katerih je nastala zgolj škoda. Tudi v tej kategoriji so zabeležili upad, in sicer za 19 odstotkov v primerjavi z letom prej. Pri Sursu opozarjajo, da se ti podatki nanašajo na nesreče, o katerih je bila v roku 24 ur po dogodku obveščena policija.
Glede na mesec so lani največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zabeležili septembra, ko je v 14 nesrečah umrlo 26 ljudi. Najmanj nesreč s smrtnim izidom pa se je zgodilo februarja, ko je v šestih nesrečah umrlo šest oseb. Na splošno se je največ nesreč pripetilo junija, najmanj aprila.
Pri Sursu ugotavljajo, da je prometno najbolj nevaren dan v tednu petek.
Leta 2013 se je namreč kar 17 odstotkov vseh nesreč zgodilo v petek. Da je ta dan prometno najbolj nevaren dan, velja za večino let v zadnjem desetletju, razen za leti 2005 in 2006. Najmanj prometnih nesreč oziroma desetina vseh se je lani zgodila ob nedeljah.
Poleg manjšega števila prometnih nesreč v vseh kategorijah je bilo lansko leto pozitivno kar se tiče alkoholiziranosti v prometu, v primerjavi z letom 2012 se je zamreč zmanjšalo število udeležencev v prometnih nesrečah, ki so bili pod vplivom alkohola. Kot navajajo na Sursu, je bilo lani pod vplivom alkohola 572 udeležencev prometnih nesreč, kar je dva odstotka vseh udeležencev v prometnih nesrečah. To je za 18 odstotkov manj kot leto prej.
Delež alkoholiziranih udeležencev je bil največji med vozniki mopedov in koles z motorjem, saj je znašal 15 odstotkov, med kolesarji, udeleženimi v prometnih nesrečah, jih je bilo pod vplivom alkohola 10 odstotkov. Med vozniki osebnih vozil je bilo alkoholiziranih udeležencev samo za en odstotek.
Medtem ko se v zadnjih letih manjša število vseh vrst prometnih nesreč in posledično tudi število udeležencev v njih, so izjema kolesarji, navajajo na Sursu. Tako se je število voznikov osebnih avtomobilov, udeleženih v prometnih nesrečah, od leta 2003 do 2013 zmanjšalo za 61 odstotkov, število kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah, pa se je povečalo za devet odstotkov.
V zadnjem desetletju je v cestnoprometnih nesrečah največ oseb - 293 umrlo - leta 2007. Po tem letu se je do leta 2010 to število vsako leto zmanjševalo za vsaj 20 odstotkov, od takrat dalje pa število stagnira, še kažejo podatki Sursa.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava