Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Reforma občin: župani bodo pripravili skupen dokument

24. okt. 2014 | 19:02
Dark Theme

Župani dvojezičnih občin bodo v prihodnjih dneh sestavili skupen dokument, v katerem bodo predstavili svoja stališča o reformi občin, ki jo namerava izpeljati deželna uprava Furlanije Julijske krajine, ta stališča pa bodo tudi zagovarjali na avdicijah pristojne deželne komisije, ki bodo potekale prihodnji teden in na katere so med drugimi vabljeni tudi predstavniki krovnih organizacij Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij ter predsednica paritetnega odbora za vprašanja slovenske manjšine Ksenija Dobrila. To izhaja iz srečanja slovenskih izvoljenih predstavnikov, ki je potekalo 23. oktobra zvečer na sedežu pevskih zborov v Devinu na pobudo deželnih svetnikov Igorja Gabrovca (Slovenska skupnost-Demokratska stranka) in Stefana Ukmarja (Demokratska stranka) in na katerem sta bili v ospredju vprašanji ohranitve samostojnosti občinskih uprav in upoštevanja prisotnosti slovenske narodne skupnosti ter enakopravnosti slovenskega jezika in kulture.
Zbranim izvoljenim predstavnikom in upraviteljem sta zakonski osnutek reforme krajevnih uprav orisala Gabrovec in Ukmar, pri čemer prvi v sporočilu opozarja, kako v osnutku ni bila omenjena, kaj šele upoštevana, posebnost občin obmejnega pasu od Milj do Trbiža, v katerih je priznana in zaščitena prisotnost slovenske narodne skupnosti, v občinah na Tržaškem in Goriškem pa je poslovanje že vse povojno obdobje popolnoma dvojezično. Pri tem Gabrovec opozarja tudi, da sam statut FJK vsem prebivalcem, ne glede na njihovo jezikovno pripadnost, priznava iste pravice in zagotavlja spoštovanje specifičnih kulturnih in jezikovnih značilnosti, Osimski sporazum pa določa, da na narodno mešanem območju ne sme priti do upravnih sprememb, ki bi škodile narodnostnemu obstoju obmejnih skupnosti, podobno obvezo pa najdemo tudi v Evropski konvenciji o zaščiti narodnih manjšin iz leta 1995 kot tudi v 21. členu državnega zaščitnega zakona za slovensko manjšino št. 38 iz leta 2001.
Ukmar pa je prisotne spomnil, da sta bili ukinitev pokrajin in preureditev občin vključeni v volilni program deželne predsednice Debore Serracchiani, ki so ga vsi volili, zato je manevrskega prostora zelo malo, čeprav ga nekaj vseeno je. Obstaja zagotovilo o vnosu člena, ki tudi na novonastala združenja občin prenaša določila zaščitnega zakona s posebnim ozirom na 8., 9. in 10. člen. Skušalo se bo tudi narediti tako, da za večja mesta pristop k združenju občin ne bo obvezen in da se potrebno število prebivalcev za oblikovanje tovrstnih združenj zmanjša, vsekakor, je dejal Ukmar, s to reformo gre FJK po poti Doline Aoste in Tridentinske-Južne Tirolske, kjer imajo v bistvu dežele, občine in zveze občin, kjer so večje občine Aosta, Trento in Bocen prav tako samostojne in niso šle v povezavo z drugimi občinami.
Na koncu razprave se je kot že rečeno sklenilo, da bodo župani pripravili skupen dokument s svojimi stališči in s tem nastopili na avdicijah prihodnji teden, na tej podlagi pa bosta Gabrovec in Ukmar skušala oblikovati popravke. O vprašanju reforme krajevnih uprav v FJK pa bo vedno prihodnji teden tekla beseda tudi v Ljubljani, kjer se bo skupno zastopstvo Slovencev v Italiji sestalo s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava