Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Cromopolis: barve Trsta

20. nov. 2014 | 17:30
Dark Theme

Če bi morali izčrpno tujim obiskovalcem (a ne samo) uprizoriti Trst, kako bi to storili? Ko se besedo prepusti dizajnu, je rezultat čisto osupljiv. Mlada oblikovalka Sara Sossi je pred kratkim s projektom Cromopolis zmagala nagrado Gillo Dorfles v sklopu 11. izvedbe mednarodnega natečaja za oblikovanje Trieste Contemporanea.
V otroških letih smo vsi preizkusili igro, v sklopu katere smo postavili list na kovanec in z barvico pobarvali površino, tako da je na listu ostala slika kovanca. Cromopolis deluje z istim principom, a namesto kovanca bo turistom ostala slika krajevnih spomenikov ali stavb. Projekt je sestavljen iz razglednic, zemljevida mesta, voščenk in beležke. Turist, naj bi sledil poti, na kateri so označene razne kulturne znamenitosti. Pred vsakim izmed teh naj bi bila na razpolago ploščica na kateri izdelati frottage. Ploščice naj bi imele kovinasti ali leseni podstavek, glede na dejstvo če je lokacija zavarovana ali izpostavljena.

Poletje je že zdavnaj mimo, jesen gre h koncu… in kmalu bo spet tu veseli december, ko slovensko prestolnico preplavijo božične lučke, stojnice, vonj po kuhančkih, praznično vzdušje in radost. Ampak - hej! Pred tem je še november!!! In konec tega meseca bo v Ljubljani prav posebno živahen – predvsem za ljubitelje filmov in knjig.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava