Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Novosti glede postavk zaščitnega zakona

27. nov. 2014 | 17:03
Dark Theme

Na področju financiranja iz postavk zaščitnega zakona za Slovence v Italiji (zakona št. 38 iz leta 2001) se obetajo novosti. Proračunska komisija italijanskega senata bo namreč obravnavala predlog o združitvi treh postavk, ki se nanašajo na člene zaščitnega zakona št. 8 (raba slovenskega jezika v javni upravi), št. 16 (podpora inštitucijam in dejavnostim slovenske manjšine) in št. 21 (razvoj ozemelj občin v videmski pokrajini). Gre za skupno nekaj več kot devet milijonov evrov za leto 2015, enaka vsota je predvidena tudi za leto 2016, medtem ko je za leto 2017 predvidenih le 5,9 miljona evrov. Če bo predlog sprejet, bo omenjeni denar prešel s pristojnega ministrstva na Deželo Furlanijo Julijsko krajino in ne bo več strogo vezan na posamezni člen, ampak ga bo deželna uprava lahko avtonomno porazdelila tudi za preostala dva člena upoštevajoč potrebe. O tem je bil govor na današnjem (27. novembra) zasedanju omizja za slovensko manjšino, ki je potekalo na sedežu notranjega ministrstva pod vodstvom podministra Filippa Bubbica, predlog pa je, kot je poročal njen sodelavec in predsednik SKGZ za Goriško Livio Semolič, pripravila poslanka Tamara Blažina v sodelovanju s člani proračunske komisije poslanske zbornice in funkcionarji ministrstva za finance ob podpori podministra Enrica Moranda in podtajnika Pierpaola Barette.
Poleg tega je bil na današnjem zasedanju govor tudi o vprašanju glasbenega šolstva oz. ustanovitvi avtonomne sekcije pri tržaškem konservatoriju Tartini, kjer mora ministrstvo za šolstvo pripraviti zadeven predlog, dalje o vprašanju ureditve bivšega fašističnega taborišča v Viscu (o obeh vprašanjih je poročala tržaška prefektinja Francesca Adelaide Garufi), pedagoški svetovalki za slovenske šole, vprašanju osebja Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za FJK (na to je opozorila predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila) ter o pravkar sprejeti reformi krajevnih uprav, kjer je deželni odbornik Gianni Torrenti poročal, da so z vključitvijo popravkov zagotovili posebno pozornost do slovenske manjšine. Semolič je tudi opozoril na problematiko snujoče se nove volilne zakonodaje, kjer je treba upoštevati 26. člen zaščitnega zakona, ki govori o olajšanem zastopstvu za Slovence, pri čemer bi lahko sedež zagotovili v prenovljenem senatu, po drugi strani pa bi za poslansko zbornico zarisali okrožje, ki bi obsegalo 32 občin, ki so vključene v območje izvajanja zaščitnega zakona.
Predsednik družbe Prae Bojan Brezigar pa je izpostavil problematiko Primorskega dnevnika, kjer pa ni velikih novosti na obzorju in prihodnost predstavlja veliko neznanko spričo znatnega krčenja sredstev iz sklada za založništvo. Če bo res obveljalo 50-odstotno krčenje sredstev, ga časopis ne bi zmogel prenesti, je opozoril Brezigar, kateremu so predstavniki države sicer zagotovili zanimanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava