Petek, 19 april 2024
Iskanje

Naš šport prvič v poslanski zbornici

27. nov. 2014 | 18:32
Dark Theme

Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, z njim pa vso naše športno gibanje, je včeraj prvič prestopilo prag italijanskega parlamenta.
Predsednik Ivan Peterlin in podpredsednik Igor Kocijančič sta namreč na neformalni avdiciji nastopila pred člani Komisije za kulturo v poslanski zbornici, ki pripravlja pooblastilni zakon o športu v Italiji. Nastop predstavnikov ZSŠDI je omogočila poslanka Tamara Blažina, ki je sama članica te komisije.
Nastop Peterlina in Kocijančiča, ki smo si ga lahko neposredno ogledali preko spletnega portala poslanske zbornice, je bil resnično suveren. Navsezadnje oba nista brez izkušenj, saj je bil Kocijančič dva mandata član deželnega sveta, Peterlin pa je bil svoj čas pokrajinski svetnik. Peterlin je seznanil poslance z vlogo ZSŠDI in s stvarnostjo našega športnega gibanja, ki ima svoje jezikovne in narodnostne posebnosti, a je v celoti vpet v italijansko športno problematiko in teži predvsem k vzgajanju zdrave in družbeno odgovorne mladine. Kocijančič pa je v imenu Združenja predlagal nekaj konkretnih popravkov k besedilu zakona, ki sta ga oba naša predstavnika sicer pozdravila in podprla. Zakon naj bi namreč precej poenostavil delovanje amaterskih športnih društev, ki se zdaj srečujejo z velikimi normativnimi in birokratskimi ovirami.
Za nastop v poslanski zbornici je predstavnika ZSŠDI pohvalil tudi prvi podpinik zakona psoalnec Filippo Fossati.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava