Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

Kdo bo odpiral šole?

31. jan. 2015 | 21:25
Dark Theme

Kdo bo v prihodnjem šolskem letu odpiral šole, če bo slučajno kak šolski sodelavec odsoten? To vprašanje si postavlja Martina Svetlič, osnovnošolska učiteljica, ki je prav pred nekaj dnevi bila imenovana za predstavnico področnega sindikata CISL Scuola pri stikih s šolami s slovenskim učnim jezikom v deželi Furlaniji Julijski krajini.
Svetličeva je zelo zaskrbljena zaradi določil zakona o uravnoteženju javnih financ, bolj znanega kot pakt stabilnosti, ki za prihodnje šolsko leto prinaša novosti, ki so po njenih besedah za slovenske šole v Italiji vse prej kot pozitivne. Gre predvsem za to, da zakon določa črtanje t.i. kratkih suplenc za učno in neučno osebje, kar pomeni, da manjkajočega učitelja oz. profesorja prvi dan odsotnosti ne bo mogoče nadomestiti, prav tako pa ne bo mogoče nadomestiti pripadnika tehničnega oz. upravnega osebja ali šolskega sodelavca za prvih sedem dni odsotnosti. Zlasti zadnje določilo je po mnenju Svetličeve zelo zaskrbljujoče, ker so šolski sodelavci pristojni za odpiranje in zapiranje šolskih stavb, zato se postavlja vprašanje, kdo bo v njihovi odsotnosti odpiral šole, saj učitelji tega ne smejo delati.
Drugo težavo predstavlja predvidena ukinitev ravnateljevih namestnikov, ki bi bili v celoti ali delno oproščeni pouka. To je hud problem, pravi Svetličeva, ker na slovenskih šolah ni dovolj ravnateljev, od katerih marsikdo skrbi za dve šoli, zato omenjeno določilo onemogoča pravilno opravljanje njihovega dela, pravi sindikalistka CISL, ki ni zadovoljna niti s položajem v Uradu za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za FJK. Zlasti je kritična do vodje urada Igorja Giacominija, ki je po njenih besedah ignoriral prošnje nekaterih ravnateljev za dodelitev dodatnega osebja t.i. obveznemu seznamu.
Sindikalistka je nezadovoljna tudi z izplačevanjem doklade za dvojezično poslovanje, saj opozarja, da marsikdo ni prejel vsote, ki bi jo bil moral. To je tudi njen primer, saj je prejela manjšo vsoto od predvidene, ker so ji naprtili petdeset dni odsotnosti, medtem ko je bila zaradi bolezni dejansko odsotna le deset dni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava