Italija želi ves Balkan v EU

Generalni sekretar italijanskega zunanjega ministrstva Michele Valensise predaval na visoki šoli MIB v Trstu.

A

petek, 20. februarja 2015 | 15:21

Michele Valensise: Balkan je ključnega pomena za italijanske interese (FOTO DAMJ@N)

Balkan je območje, ki je ključnega pomena za interese Italije, zato si bo slednja še naprej prizadevala za nadaljevanje politike stabilizacije regije in njene čim prejšnje vključitve v Evropsko unijo in integracije v veliko evropsko družino, zato naj balkanski prijatelji vedo, da jim je Italija vedno blizu. To je dejal generalni sekretar italijanskega zunanjega ministrstva Michele Valensise, ki se je danes (20. februarja) mudil v Trstu na povabilo Srednjeevropske pobude in visoke šole za management MIB, na sedežu katere je dopoldne predaval na temo Balkan, Italija in Evropska unija: skupaj za premostitev krize - Diplomacija, sodelovanje, priložnosti. Za visokega predstavnika Farnesine, ki ga je uvedel predavatelj na šoli MIB Stefano Pilotto, se je v zadnjih dvajsetih letih razlika med Evropsko unijo in Italijo na eni strani in balkanskimi državami na drugi v medsebojnem spoznavanju (predvsem v smislu, da so zahodnjaki veliko manj vedeli o Balkanu kot prebivalci le-tega o zahodu) zmanjšala, vendar je še vedno nekaj prostora za dodatno integracijo. Slovenija in Hrvaška sta že članici EU, kar je popolnoma spremenilo odnose: prej je vladalo nezaupanje, danes pa poteka sodelovanje v znamenju vedno bolj učinkovite integracije, je dejal Valensise, ki je poudaril, da je Italija trenutno najbolj pozorna do Srbije, katere je prvi politični in gospodarski partner, srbska država pa si vedno bolj prizadeva za zbliževanje z EU. Italija je tudi zelo vztrajala pri podelitvi Albaniji statusa države kandidatke za članstvo v EU, z veliko pozornostjo spremlja dogajanje v Makedoniji, medtem ko je bilo napredovanje Bosne in Hercegovine na tem področju po Valensisejevih besedah pod pričakovanji. V BiH mora pri raznih narodnih skupnostih prevladati zavest, da se je z izzivi mogoče lažje soočiti s skupnim dogovorom, je dejal visoki italijanski diplomat, ki je poudaril, kako na vladni ravni poteka sodelovanje za krepitev demokratičnih institucij, dalje si Italija zamišlja politiko pospeševanja bilateralnih odnosov, krepitve institucij in spodbujanja sodelovanja v regiji. Do napredka, miru in stabilnosti bo prišlo, ko se bo prišlo do spoznanja, da preteklost ni bila boljša, je prepričan Valensise, ki je kot glavna cilja označil odprtje pogajalskih poglavij s Srbijo in možnost povabila Črne Gore v zvezo NATO, Italija pa z zadovoljstvom gleda na napredek v odnosih med Srbijo in Kosovom ter med Srbijo in Albanijo. Generalni sekretar Farnesine je tudi poudaril vlogo SEP, katere vloga mora po njegovem mnenju biti v olajševanju sodelovanja v regiji, gospodarski promociji ter kataliziranju energij in virov, prav tako bi morali biti pozorni na možnosti povezovanja perspektiv Balkana ter jadransko-jonske regije, je še dejal Valensise.
Predavanju generalnega sekretarja Farnesine so prisluhnili številni krajevni upravitelji, politiki, podjetniki in študentje, med prisotnimi pa sta bili tudi italijanski veleposlanici v Ljubljani in Zagrebu, Rossella Franchini Sherifis in Emanuela D'Alessandro, in slovenska generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš. V imenu organizatorjev sta pozdravila direktor šole MIB Vladimir Nanut in generalni sekretar SEP Giovanni Caracciolo di Vietri, v imenu Občine Trst pa župan Roberto Cosolini.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Ali soglašate s ponovno uvedbo razpela in z obveznim nošenjem haljic v tržaških občinskih vrtcih?

ostale novice

Zastrupila se je v restavraciji s sušijem

Karabinjerji so lastnico prijavili sodstvu, naložili pa so ji tudi kazen v višini 5000 evrov

7. decembra 2018 | 13:29

V gorah bo ponoči padlo od 5 do 15 cm snega

Nocoj se bo vreme poslabšalo

7. decembra 2018 | 11:42

Prepovedano fotografiranje lastnih otrok na prireditvah?

Nekatere vzgojno-izobraževalne institucije v Sloveniji so staršem absolutno prepovedale fotografirati svoje otroke na prireditvi v šoli ali vrtcu

7. decembra 2018 | 14:14

Slovenci izbiramo pesmi za prvo Pesmarico EU

Glasovanje poteka preko spleta

7. decembra 2018 | 12:33

Bržan ostaja župan Kopra

Volilna komisija zavrnila ugovor Borisa Popoviča

6. decembra 2018 | 23:50

Tudi vlada za reze časopisom

Dogovor med Contejem, Salvinijem in Di Maiom

6. decembra 2018 | 20:45

Imenovanje s polemiko

Filippo Demetrio Damiani novi vodja tiskovnega urada Dežele FJK

7. decembra 2018 | 09:28