»Italijani brava gente?« A je prepozno!

Rimsko vojaško tožilstvo začelo novo preiskavo o italijanskih vojnih zločinih v Grčiji, Albaniji in Jugoslaviji, ki pa prihaja prepozno

A

ponedeljek, 31. marca 2014 | 08:28

Daleč od medijskih žarometov je vojaški tožilec iz Rima Marco De Paolis pred nekaj dnevi začel novo preiskavo o italijanskih vojnih zločinih v Grčiji, Albaniji in Jugoslaviji. To je najbrž zadnja tovrstna preiskava, vojni zločini, ki so pravno klasificirani kot zločini proti človeštvu, sicer ne zastarajo, a kaj ko nekdanji vojaki umirajo in kmalu ne bo več nikogar med živimi. De Paolis je začel predhodno preiskavo (v italijanščini accertamento conoscitivo) na osnovi raziskovalnega dela italijanskega novinarja Franca Giustolisija, ki mu je predstavil nove izsledke in pričevanja o pokolu v grški vasici Domenikom, kjer so italijanski vojaki 16.februarja 1943 zverinsko ubili 150 domačinov kot maščevanje za neko partizansko akcijo. Grki so po vojni zahtevali izročitev italijanskih vojnih kriminalcev, ki so izvedli pokol, Italija pa ne samo, da jih ni izročila, a jim tudi ni sodila na lastnem ozemlju, kar bi lahko naredila. Posebna italijanska preiskovalna komisija (vodil jo je Luigi Gasparotto) je leta 1946 evidentirala tristo italijanskih vojnih zločincev, nikomur pa niso sodili v državah, kjer so bili izvedeni pokoli civilnega prebivalstva. Jugoslavija je do leta 1948 zahtevala izročitev italijanskih vojnih zločincev, po resoluciji Informbiroja, ko je čez noč postala tako ali drugače zaveznica Zahoda, pa je te zahteve s časom močno omilila, nato nanje kratko malo pozabila. Podobno sta se ravnali tudi Grčija in Albanija, tudi samostojna Slovenija ni hotela odpirati teh ran. Giustolisi, novinar tednika l'Espresso, se je veliko ukvarjal z italijanskimi zločini na Balkanu in v Grčiji, napisal je tudi knjigo l'Armadio della vergogna (omara sramote), ki opisuje zamolčane črne madeže Italije v drugi svetovni vojni. S temi vprašanji se je veliko ukvarjal in se še ukvarja novinar in zgodovinar Angelo Del Boca, avtor znamenite knjige Italiani brava gente? (Italijani dobri ljudje?). Tudi on je izsilil nekaj sodnih preiskav, ki so bile neuspešne ali pa neizvedljive zaradi smrti osumljencev.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

peter.mocnik

ponedeljek, 31. marca 2014 | 18:18

Jugoslavija ni popustila, Italija je arhivirala vse postopke proti vojnim zločincem v petdesetih letih. Zunanji minister Sforza je s tem zaključil kariero: prej je mešetaril in odlašal s pomočjo Angležev. nato je dosegel arhiviranje. Zato se bojim, da ne bodo prišli daleč. MImo tega, da so krvici skoraj vsi umrli, z državnimi pokojninami in z vopjaškimi čini, ki so jih imeli pod fašizmom, v brk veljavni zakonodaji. To zgodbo sem dobro preučil in bi jo morali malo več vsi poznati.

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Staro mestno jedro Tolmina brez avtomobilov

Za dodaten mestni utrip bodo poskrbele prireditve »na placu«

19. septembra 2018 | 10:17

Najlepša v Italiji je ...

Tekmovanje Miss Italia se je zaključilo ponoči v Milanu

18. septembra 2018 | 09:42

Ko bi Marjan Šarec podprl SSk ...

Na Južnem Tirolskem polemike po obisku avstrijskega kanclerja Kurza

18. septembra 2018 | 06:25

»Zlata pravila« pri nabiranju in uživanju gob

V septembru in oktobru je navadno največ zastrupitev z gobami

17. septembra 2018 | 16:10

Vstop v jesen bo občuten, nadaljevanje pa izrazito

Dogajanje v prvem jesenskem tednu bo, kot kaže, zelo različno od zdajšnjega

17. septembra 2018 | 12:46

Poletje se poslavlja s subtropskim zrakom

Zadnji poletni teden bo primeren za na morje, pa tudi povečini za izlete v gore

17. septembra 2018 | 10:31

Italijani v težavah zaradi slovenščine

Problemi italijanskih študentov na zasebni univerzi Alma Mater Europaea

16. septembra 2018 | 15:06