»Italijani brava gente?« A je prepozno!

Rimsko vojaško tožilstvo začelo novo preiskavo o italijanskih vojnih zločinih v Grčiji, Albaniji in Jugoslaviji, ki pa prihaja prepozno

A

ponedeljek, 31. marca 2014 | 08:28

Daleč od medijskih žarometov je vojaški tožilec iz Rima Marco De Paolis pred nekaj dnevi začel novo preiskavo o italijanskih vojnih zločinih v Grčiji, Albaniji in Jugoslaviji. To je najbrž zadnja tovrstna preiskava, vojni zločini, ki so pravno klasificirani kot zločini proti človeštvu, sicer ne zastarajo, a kaj ko nekdanji vojaki umirajo in kmalu ne bo več nikogar med živimi. De Paolis je začel predhodno preiskavo (v italijanščini accertamento conoscitivo) na osnovi raziskovalnega dela italijanskega novinarja Franca Giustolisija, ki mu je predstavil nove izsledke in pričevanja o pokolu v grški vasici Domenikom, kjer so italijanski vojaki 16.februarja 1943 zverinsko ubili 150 domačinov kot maščevanje za neko partizansko akcijo. Grki so po vojni zahtevali izročitev italijanskih vojnih kriminalcev, ki so izvedli pokol, Italija pa ne samo, da jih ni izročila, a jim tudi ni sodila na lastnem ozemlju, kar bi lahko naredila. Posebna italijanska preiskovalna komisija (vodil jo je Luigi Gasparotto) je leta 1946 evidentirala tristo italijanskih vojnih zločincev, nikomur pa niso sodili v državah, kjer so bili izvedeni pokoli civilnega prebivalstva. Jugoslavija je do leta 1948 zahtevala izročitev italijanskih vojnih zločincev, po resoluciji Informbiroja, ko je čez noč postala tako ali drugače zaveznica Zahoda, pa je te zahteve s časom močno omilila, nato nanje kratko malo pozabila. Podobno sta se ravnali tudi Grčija in Albanija, tudi samostojna Slovenija ni hotela odpirati teh ran. Giustolisi, novinar tednika l'Espresso, se je veliko ukvarjal z italijanskimi zločini na Balkanu in v Grčiji, napisal je tudi knjigo l'Armadio della vergogna (omara sramote), ki opisuje zamolčane črne madeže Italije v drugi svetovni vojni. S temi vprašanji se je veliko ukvarjal in se še ukvarja novinar in zgodovinar Angelo Del Boca, avtor znamenite knjige Italiani brava gente? (Italijani dobri ljudje?). Tudi on je izsilil nekaj sodnih preiskav, ki so bile neuspešne ali pa neizvedljive zaradi smrti osumljencev.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

peter.mocnik

ponedeljek, 31. marca 2014 | 18:18

Jugoslavija ni popustila, Italija je arhivirala vse postopke proti vojnim zločincem v petdesetih letih. Zunanji minister Sforza je s tem zaključil kariero: prej je mešetaril in odlašal s pomočjo Angležev. nato je dosegel arhiviranje. Zato se bojim, da ne bodo prišli daleč. MImo tega, da so krvici skoraj vsi umrli, z državnimi pokojninami in z vopjaškimi čini, ki so jih imeli pod fašizmom, v brk veljavni zakonodaji. To zgodbo sem dobro preučil in bi jo morali malo več vsi poznati.

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Prevažal je več kot 5 kg marihuane

Pet najlonskih vreč droge je skril v dva kovčka

17. novembra 2018 | 09:23

Bandelj na 583 dogodkih

V Špetru občni zbor Sveta slovenskih organizacij

16. novembra 2018 | 19:03

Arso rumeno opozorilo spremenil v oranžno

Burja bo pihala do vključno torka

16. novembra 2018 | 14:03

Potres v bližini Žirov

Središče približno 40 km od Dreke

16. novembra 2018 | 13:24

Tradicionalni Praznik kakijev do nedelje v Strunjanu

Letošnji program je še bogatejši, saj je prireditev sofinancirana iz čezmejnega projekta Riviera4Seasons2

16. novembra 2018 | 13:49

Diši po zimi in snegu

Od nedelje se bo proti nam spuščal arktični zrak

16. novembra 2018 | 09:18

Fašisti izkoriščajo Ezro Pounda

Gledališka predstava in neuspela tožba njegove hčere

16. novembra 2018 | 06:22