Petek, 19 april 2024
Iskanje

Galeb: od Titove jahte do plavajoče knjižnice

31. mar. 2015 | 18:08
Dark Theme

Nekdanja jahta pokojnega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita Galeb (na sliki) utegne zamenjati lastnika in tudi namembnost, saj naj bi jo želeli preurediti v plavajočo knjižnico. Kot znano, je pred dnevi propadel javni razpis za podelitev 30-letne koncesije za upravljanje ladje, ki je bila v preteklosti eden najvidnejših simbolov nekdanje socialistične Jugoslavije in njenega nespornega voditelja Tita, zdaj pa že vrsto let propada ob pomolu ladjedelnice Viktor Lenac na Reki, kamor so jo bili pred leti prepeljali iz Črne gore. Ker se na razpis ni prijavil nihče, na reški občinski upravi (Občina Reka je namreč od leta 2009 lastnica ladje) razmišljajo o prodaji nekdanje Titove jahte, pri tem pa so naleteli na zanimanje nekaterih kupcev.
Najresnejšo ponudbo je dala novoustanovljena mešana finančna družba Adriatic Gull Company (AGC) z italijanskim, slovenskim in hrvaškim kapitalom, ki, tako trdijo na Reki, bi bila pripravljena plačati reški mestni upravi kar 30 miljionov evrov, kar je dejansko trikrat več od vrednosti koncesije, s katero so na Hrvaškem s propadlim razpisom želeli dobiti upravitelja ladje in je svojčas bila ocenjena na 10,3 milijona evrov. Ladjo bi na podlagi predložene ponudbe prepeljali v tržaški arzenal, kjer bi jo temeljito prenovili in preuredili v plavajočo knjižnico, bogato založeno s publikacijami v slovenščini, italijanščini, hrvaščini, nemščini in angleščini. Ladja, ki bi bila po novem privezana ob četrtem pomolu v prihodnje prenovljenem tržaškem starem pristanišču, bi služila tudi kot prizorišče elitnih kulturnih srečanj osebnosti iz srednje in jugovzhodne Evrope, ohranila pa bi tudi ime Galeb: »Na območju, kjer delujemo, je to ime zelo priljubljeno,« pravi Snježana Jurišić Rovis iz urada za stike z javnostjo družbe AGC. Enega od prostorov nameravajo vsekakor spremeniti v muzejček, ki bi obiskovalce spominjal na prejšnjo namembnost ladje.
Pri družbi AGC pa se ne mislijo ustaviti samo pri nakupu Galeba, saj jih zanima tudi nekdanja habsburška jahta Dalmat, na krovu katere so leta 1914 peljali posmrtne ostanke avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in žene Zofije Chotek, usmrčenih v atentatu v Sarajevu, danes pa leži na pol potopljena na območju splitske ladjedelnice Brodospas. Po načrtih družbe AGC bi tudi to jahto prepeljali v Trst, kjer bi jo prenovili in preuredili, služila pa bi kot luksuzna kavarna, tudi v tem primeru pa bi bil privez v prenovljenem starem pristanišču.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava