Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Dežela porazdelila še 500 tisoč evrov

28. avg. 2015 | 18:44
Dark Theme

Deželni odbor je včeraj na predlog odbornika Giannija Torrentija odobril sklep o porazdelitvi državnih prispevkov organizacijam slovenske manjšine za leto 2014. Gre za finančna sredstva, ki jih naši narodni skupnosti letno namenja državni zaščitni zakon. Kot je razvidno iz razpredelnice, ki jo objavljamo skupaj s primerjavo z zneski prispevkov za leto 2014, gre letos za dvoje postavk: prva (v razpredelnici v 2. stolpcu) se nanaša na prispevke za leto 2015 izračunane na podlagi zneska iz preglednice »C« državnega zakona o stabilnosti za tekoče leto, druga (3. stolpec razpredelnice) pa zadeva porazdelitev dodatnih 500.000 evrov, prav tako iz državnih virov za financiranje zaščitnega zakona, ki jih bodo po določilih deželnega zakona o rebalansu, porazdelili med 21 ti. primarnih organizacij Slovencev v Italiji v enakem sorazmerju kot osnovne prispevke.
V prvi postavki je letos bilo na razpolago skupno 5.092.950 evrov, od katerih gre 4.717.950 evrov enaindvajsetim v razpredelnici navedenim organizacijam in ustanovam oziroma za »Posebne pobude namenjene ovrednotenju jezika ter zgodovinske in kulturne dediščine slovenske manjšine« (v ta namen je dodeljenih 82.641,05 evra, prejemnike pa bodo določili na osnovi predloženih prošenj za posamezne projekte). Financiranje dopolnjujeta še zakonsko določena prispevka krovnima organizacijama SKGZ in SSO, ki bosta kot lani dobili vsaka po 150.000 evrov, in prispevek za Slovensko stalno gledališče, ki bo dobilo 75 tisoč evrov za obresti na stare dolgove.
Dežela je včeraj odobrila še porazdelitev dodatnih 500.000 evrov, s katerimi dobo dopolnili financiranje 21 primarnim organizacijam in omenjeno postavko za posebne pobude, s čemer celotni znesek prispevkov iz zaščitnega zakona znaša 5.592.950 evrov.
K temu znesku gre prišteti še tri izredne prispevke v skupni vrednosti 900.000 evrov, ki so bili neizkoriščeni pri treh proračunskih postavkah zaščitnega zakona (javne uprave, delovanje slovenskih organizacij ter gospodarski razvoj videmske pokrajine) in jih je deželna uprava v okviru rebalansa namenila Primorskemu dnevniku (600.000 evrov) ter tedniku Novi Matajur in glasbenemu centru Emil Komel (po 150.000 evrov). Primorski dnevnik in beneški tednik sta se znašla v težavah zaradi krčenja državnih sredstev za založniške dejavnosti, pomoč Komelu pa je sad nepričakovanih proračunskih težav te glasbene ustanove in obenem spodbuda v smeri združevanja glasbenega šolstva Slovencev v Italiji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava